Innenriks

Gnistrende Marka-føre

Vi skriver 1. desember. Den mørke regntunge novembermåneden er slutt Kong Vinter er i ferd med å ta over. De ivrigste skientusiastene i og rundt hovedstaden har allerede gått flere mil.

Flott i høyden

De vet at det kan være kaldt og flotte snøforhold i høyden selv om det er varmegrader i sentrum. Mange av dem har tatt skiene på ryggen og klatret seg oppover i høyden for å kjenne kroppen gli av gårde over snødekte landskap.

Nå kan de vanlige mosjonistene som ikke orker å kjøre så langt ta skiene fatt. Enten det er du som bare vil ut i lyset og la deg gli innover i Marka du som vil få hjertet til å banke fortere eller du som vil lokke med deg dine håpefulle ut i skisporet.

I dag er det meldt skyer og litt mildere værlag over Oslo. Nede ved fjorden kan det bety regn og sludd men i Marka mest sannsynlig mer snø.

Et eventyr

Tom Stensaker også kjent som «Milsluker'n» har allerede gått flerfoldige mil. Nå tar han og kompisen Atle Rørdam over serveringen på Heggeliseter på Krokskogen i samarbeid med Skiforeningen. Eller «Hyggeligseter» som det kalles på folkemunne.

Den gamle rødmalte husmannsplassen ligger som et eventyr mellom snødekte trær på den andre siden av det nettopp islagte Heggelivann. Så vakkert at det nesten tar pusten fra oss. Greinene bøyer seg varsomt i sollyset. Det blinker i snøkrystaller og miniatyr-istapper på bakken ligger 15-20 centimeter innbydende nysnø.

Når Tom Stensaker prøver skisporet foran våningshuset knaker det svakt i snøen: – Deilig glid. Jeg har smurt med blå ekstra.

Han foreslår at folk går de 15 kilometerne opp fra Skansebakken innerst i Sørkedalen. Barnefamiliene kan ta seg en helgekjøretur langs Randsfjorden og til Damtjern. Etter sju kilometer venter det kvikklunsj og vafler på Heggeliseter. Gutta gikk over Skamrekk-vannet i går men Skiforeningen advarer ennå folk mot vannene i Marka.

– Men det er bare å følge veien i stedet sier Stensaker.

Oppdaterte opplysninger om snø- og isforholdene i hele Marka får du på Skiforeningens hjemmesider.

Håper på ti centimeter

Tom Stensaker og Atle Rørdam håper på ti centimeter nysnø til. Da blir det perfekt.

– For tiden går det flere elg over tunet her enn skiløpere sier Tom.

Og det er ikke bare tull. Det er et dyretråkk rett nedenfor husmannsplassen. For en uke siden så karene seks elg svømme over vannet rett nedenfor huset mens de spiste frokost.

– Det var nesten så vi hørte «Ja vi elsker» sier Atle Rørdam poetisk.

Mer fra Dagsavisen