Innenriks

Digitale tider i kirken

– En kamerat døde i fjor da han sniffet formfett. Det gjorde veldig inntrykk på meg sier Kristoffer Lorentsen (16). Nå har han sammen med sju andre ungdommer og ungdomspresten Vidar Dahlby i Haslum menighet laget en digital fortelling om inntrykk og tanker etter kameratens dødsfall.

– Det ble veldig personlig men det var en måte å bearbeide sorgen på sier Kristoffer.

Det er gjennom trosopplæringsprosjektet «digitale trosfortelllinger» Kristoffer fikk muligheten til å uttrykke tankene sine gjennom digital film.

150 millioner kroner

«Digitale trosfortellinger» er ett av nitti prosjekter som er igangsatt av Bondevik II-regjeringen. Siden kristendomsfaget i skolen er blitt noe vannet ut regner ikke kirken lenger skolens kristendomsundervisning som dåps- eller konfirmasjonsopplæring. Trosopplæringsreformen som ble vedtatt av Stortinget i 2003 er det største trosopplæringsprosjektet i statskirkens historie. Det ble bevilget minst 150 millioner kroner til dåpsopplæring for ungdom under 18 år.

– Det skal være et tilbud om opplæring i kristen tro på en ny måte. Vi vil engasjere ungdom og gjøre noe som de syns er gøy men også givende sier Vidar Dalby som er prosjektleder. Han har fått bevilget 709.000 kroner i året i tre år fra Kirkerådet til prosjektet.

Livet snudd på hodet

– I vårt prosjekt er tanken at ungdommene skal få fortelle historier fra sitt eget liv og på den måten oppnå en større grad av livsmestring. De digitale fortellingene trenger ikke nødvendigvis ha noe kristent innhold men det må være selvopplevd og inneholde refleksjoner sier Dalby. Prosjektet er åpent for alle ungdommer som er døpt. De digitale fortellingene er en blanding av stillbilder og en fortellerstemme.

Eirik Unnseth Hansen (16) er aktiv i menigheten på Haslum og syns det digitale prosjektet var et godt alternativt trosopplæringsprosjekt. Han har laget en digital historie om hvordan han snudde om på livet sitt.

– Jeg tenkte bare på svømming og trente tre ganger om dagen. Så følte jeg at jeg ville ha en forandring i livet mitt og begynte å spille gitar i et band. Hvordan jeg opplevde forandringen i livet mitt har jeg nå fått ut gjennom en digital fortelling sier Eirik.

Gir ut DVD

Etter planen skal de åtte ungdommene produsere nok digitale fortellinger til å lage en DVD-produksjon.

– Fortellingene er personlige og ungdommene bestemmer selv om de vil dele historiene sine med andre sier Dalby. Prosjektet skal gå fram til 2008 og rekrutteringen av en ny ungdomsgruppe til neste høst har allerede begynt.

Mer fra Dagsavisen