Innenriks

Skattemyndighetene skal ta tips-jukserne

– Vi har grunn til å tro at det er mange i hotell- og restaurantbransjen somikke oppgir at de skal skattes for driks sier Jan-Egil Kristiansendirektør og ansvarlig for kontrollvirksomheten ved Oslo likningskontor.

Han advarer ansatte i hotell- og restaurantbransjen:

– Nå har vi sjekket drosjenæringen i Oslo en stund det kan hende turen nåer kommet til servitører og andre ansatte ved hotellene og restaurantene ibyen.

Nordmenn legger igjen rundt 20 milliarder kroner på barer kafeer ogrestauranter ifølge Statistisk sentralbyrå. Mellom 5 og 8 prosent er normaltips ifølge en ringerunde Dagsavisen har tatt til restauranter og kafeer iOslo.

Det betyr at det kan være snakk om én milliard kroner i året i tips-potten.

– Dette er mye penger. Det er absolutt interessant for oss å sjekkegrundigere om det virkelig blir betalt skatt av dette sierlikningsdirektøren i Oslo.

Overrasket

Hovedtillitsvalgt ved Continental Svein Frode Pettersbakken er overrasketover utspillet fra skattemyndighetene.

– Dette kom litt brått på men det har jo vært mye styr rundt denne saken enstund nå sier Pettersbakken som ikke frykter en skattegransking.

– Seriøse servitører de som jobber ved de store hotellene betaler selvsagtskatt av driksen sier han og mener skattemyndighetene heller bør granske demindre spisestedene.

– De bør heller ta turen innom de små useriøse restaurantene som popper oppi ett kjør og driver en kort stund legger ned for så å gjenoppstå med nyttnavn sier Pettersbakken.

– Sjekk alt

Informasjonsansvarlig i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet Jens-PetterHagen hilser utspillet fra likningsdirektøren velkommen.

– Men det er feil hvis skattemyndighetene kun konsentrerer seg omtips-pengene sier Hagen som mener alle økonomiske forhold ved bedriftenemå sjekkes.

– Tips er en liten del av det de bør granske sier han og understreker atskattemyndighetene også må kontrollere om regnskapene er i orden og omarbeidsgiverne betaler skatt avgifter og moms på alt de skal.

– Likningsdirektøren i Oslo mener mange i hotell- og restaurantbransjenikke betaler skatt av driksen?

– Det får skattemyndighetene i så fall finne ut av selv sier Hagen.

Han understreker at bransjen ikke føler seg uthengt eller mistenkeliggjort.

– Hvis noen jukser med skatten så må de tas sier Hagen.

Mer fra Dagsavisen