Innenriks

8-åring tatt medsoftgun på skolen

Den åtte år gamle gutten hadde tatt med seg de to våpnene en softgun kopi av en Beretta 9 mm og en kopi av en Walther 9 mm pistol til en skole i Oslo der han er elev i tredje klasse.

Salget av slike pistoler øker voldsomt nå. De kan kjøpes ved flere butikker på nettsider og de tas med hjem etter ferier i utlandet. Men i Norge er de regulert etter våpenloven og har 18-årsgrense både fordi de kan være svært farlige om man treffer feil og fordi de er så like de ekte våpnene de etterligner.

Etter en rekke tilfeller der barn og ungdom under 18 er blitt tatt med slike softguns varsler politiet nå en hardere linje. I verste fall kan både barn over 15 år og foreldre bli bøtelagt opp til 8.000 kroner for brudd på våpenloven.

Truer andre barn

– Gutten hadde tatt med disse våpnene på skolen og viste dem fram til medelevene. Rektor reagerte vi ble tilkalt og beslagla våpnene. De var ladd med plastkuler som spratt ut da vi dro i sluttstykket sierførstebetjent Roy-Cato Einarsen ved forebyggende avsnitt ved Stovner politikammer.

Politiet dro rett opp til foreldrene som ble svært overrasket over at pistolene brøt med våpenloven.

– De tok saken på alvor og satte pris på at vi reagerte og de vil ikke få noen straffereaksjon. Men i slike tilfeller må vi nå vurdere om vi skal bøtelegge etter våpenloven. Foreldre kan bli dømt for medvirkning om de lar barna leke med slike våpen.

I dette tilfellet hadde gutten ikke brukt våpnene til å true noen men det har skjedd flere ganger tidligere ved skoler rundt om i landet. Det er også bekymring over at noen ungdommer har erstattet plastkulene med kuler fra kulelagre noe som gjør dem mye farligere.

– Vi har hatt skyteepisoder med softguns inne på en fritidsklubb. Slike pistoler er blitt brukt av barn til å true andre barn de er også blitt brukt til ran. De er farlige og man kan blinde noen om man treffer feil. Dette er ikke leketøy for barn sier Einarsen.

Full utrykning

Den samme beskjeden kommer fra de forebyggende avsnittene ved andre politistasjoner: Foreldre må skjerpe seg ta ansvar og levere inn eller destruere barns softguns.

– En del foreldre er helt blåøyde i forhold til at disse våpnene er farlige og ulovlige for barn. Er den som har dem over 15 år kan de også bli bøtelagt i tillegg til foreldrene sier Håvard Johnsen førstebetjent ved forebyggende avsnitt på Majorstuen politistasjon.

Softguns har også skapt problemer når det er voksne som har hatt dem. I våres ble det full politiutrykning da publikum meldte om at en ung mann gikk av T-banen på Majorstuen med det som ble oppfattet som en ekte pistol.

– De ser ekte ut og politiet er nødt til å reagere deretter. Vi bevæpnet våre folk og rykket ut et helikopter ble kalt inn over Majorstuen. Pistolene oppfattes ikke som leketøy sier Johnsen.

Selges på nett

Men det er nettopp leketøy de selges som i både Sverige og Danmark. Der kan man få kjøpt slike pistoler i vanlige lekebutikker. I Norge selges de kun i godkjente våpenbutikker som kontrollerer at kjøperne er over 18 år.

Men de selges også over nett både på norske og utenlandske servere. De billigste selges for helt ned til 69 kroner de fleste ligger mellom 300 og 400 kroner mens de kraftigste og beste våpnene koster over tusen kroner.

– Salget har eksplodert de siste årene. Interessen for slike våpen er veldig stor sier Lars Christian Bilet i Norges største importør Buy Future.

Han forteller at de alltid sjekker sine nettkunder og at de ber om å få fakset over en kopi av identifikasjonskort om de er i tvil om kjøperen er gammel nok.

– For en del slike pistoler er grensen på 18 år riktig men for de svakeste av dem er den noe overdrevet for man kan kaste en stein hardere enn de skyter. Grunnet utseendet har softguns fått et noe verre stempel enn de fortjener mener Bilet.

Mer fra Dagsavisen