Innenriks

Forbyr bruk av mobil frykter snikfotografer

Badelandet i Bodø har nedlagt absolutt forbud mot mobiltelefoner. Alle som har med seg mobil på badet må låse den inn i et verdiskap i resepsjonsområdet for å slippe inn i garderobe og svømmehall. Restriksjonen gjelder også vanlige mobiltelefoner ikke bare kameramobiler.

Bekymret for misbruk

– Vi har markert forbudet i badereglementet gjennom godt synlig merking på gulvet inn til garderobene sier Steinar Bang Hansen daglig leder ved badet.

Dagsavisen har snakket med de største og mest kjente badeanleggene i Norge. Ingen har foreløpig gått så langt som Nordlandsbadet og nedlagt forbud mot mobiltelefoner men alle oppgir at de har en løpende vurdering av om de skal innføre et forbud eller ikke. De frykter misbruk i garderobeanlegg dusj sauna og svømmehall.

– Vi følger utviklingen med en viss bekymring selv om vi ikke har hatt tilfeller av misbruk som vi vet om sier daglig leder David Koht-Norbye ved Østfoldbadet i Askim. Årlig besøker 150.000 mennesker dette badelandet.

Bannlyst

Ledelsen ved Nadderudbadet i Bærum er engstelig for at skoleelever skal bruke kameramobiler i garderobe- og dusjområdet.

– Vi har bedt lærerne be skoleelevene om ikke å bruke mobil når de er på besøk hos oss sier Eva Mathisen Hansen daglig leder ved badet.

De ansatte ved Nadderudbadet får bare bruke badets egne trådløse telefoner når de beveger seg rundt. Private mobiltelefoner er bannlyst.

Ingen av svømmehallene og badelandene Dagsavisen har vært i kontakt med har hittil opplevd misbruk av kameramobiler men alle forsikrer at et mobilforbud vil bli innført straks det blir oppdaget snikfotografering ved eget eller andre norske svømme- og badeanlegg.

Inspiserer dusjen

Bestyrerne av svømmehallene i Oslo diskuterer kameramobiler jevnlig. Foreløpig har det ikke vært grunnlag for å innføre mobilforbud. Ingen er blitt knepet på fersk gjerning i å snikfotografere og heller ingen badegjester har rapportert mistanker om slik fotografering til personalet ifølge Jan Zander avdelingssjef i Kultur- og idrettsetaten i Oslo kommune.

– Vår betjening er oppmerksom på mobilmisbruk. Vi foretar jevnlig inspeksjoner i dusj badstuer og garderober sier Zander til Dagsavisen.

– Oppdager personalet annen usømmelig opptreden?

– Vi vet at svømmehaller og bad er arenaer for andre enn bare badegjester derfor er vårt personale bevisstgjort på nettopp dette. Men vi kan telle antallet bortvisninger i løpet av et år på en hånd opplyser Zander.

Avdelingssjefen innrømmer at personalet ikke klarer å oppdage alt som skjer.

– Vi får også en del meldinger fra publikum sier han.

Sporadisk tilsyn

Zander påpeker at Oslobadene ikke har mulighet til å prioritere fast tilsyn i garderobene.

– Men vi har av og til perioder med kontinuerlig tilsyn hvis vi mener det er grunnlag for å følge litt mer med for eksempel hvis publikum har registrert noe de mener kan virke ekkelt. Men vi oppfatter at det mest effektive er sporadisk tilsyn fordi ingen da vet når betjeningen kommer gjennom garderobe og dusj sier Zander.

Mer fra Dagsavisen