Innenriks

Frykter flere kirurgtabber

I 2001 og 2002 ble en rekke kvinner som sto i norske helsekøer for brystreduksjon sendt til utenlandske sykehus betalt av den såkalte «utenlandsmilliarden».

Ikke spesialister

Mange av disse ble stygt feilbehandlet noe norske eksperter tror kom av at de ble operert av generelle kirurger uten spesialistkompetanse innen kosmetisk plastisk kirurgi.

– Vi så mange stygge tilfeller: Brystvorter som døde på grunn av manglende blodtilførsel knallharde og deformerte bryst bryster som fikk forskjellig form og størrelse etter behandling. Slikt kan skje også for spesialister her hjemme men det går år mellom hver gang. Når vi plutselig fikk et titall tilfeller på rad kan det ikke dreie seg om tilfeldigheter og uflaks men at de utenlandske sykehusene ikke brukte spesialister til å gjøre jobben sier Knut Skolleborg leder i Norsk plastikkirurgisk forening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil droppe krav

I Norge er det i dag bare spesialister i kosmetisk plastikkirurgi som kan utføre brystreduksjoner og andre plastikkosmetiske inngrep. Spesialistene har i to år fordypet seg i slike inngrep etter en tre år lang generell kirurgiutdannelse. I Sverige Tyskland og Danmark hvor de feilbehandlede kvinnene ble operert er det ikke et slikt krav.

Nå foreslår regjeringen å droppe kravet til spesialisering for å utføre slike inngrep også i Norge. I høringsforslaget til ny forskrift for markedsføring av kosmetisk kirurgi skriver Helse- og omsorgsdepartementet at det ikke finnes «gode medisinskfaglige grunner til at virksomheten for kosmetisk kirurgi reguleres særskilt».

Knut Skolleborg mener dette synspunktet er svært betenkelig.

– Det sier seg selv at en lege som foretar 100 brystreduksjoner i året vil være mer kompetent enn én som kanskje foretar to sier Skolleborg som frykter for pasientenes sikkerhet.

Den norske lægeforening går også imot å oppheve spesialistkravet.

Fortvilte kvinner

Noen av kvinnene som ble operert gjennom «utenlandsmilliarden» har gjennomgått opptil 11 operasjoner i ettertid for å rette opp skadene.

Overlege Helge E. Roald ved Colosseumklinikken i Oslo jobber fremdeles med noen av pasientene.

– Det har vært fortvilte kvinner som har kommet til oss fysisk og psykisk nedbrutt forteller Roald.

Roald frykter at uten krav til spesialistkompetanse vil generelle kirurger starte kosmetisk praksis på si fordi de vet at det er mye penger å hente på feltet.

– Man vil kunne hevde at dere som privat aktør er imot forslaget fordi dere frykter konkurranse.

– Jeg ser det argumentet men det er ikke for min egen lommebok jeg snakker i dette tilfellet. Det handler om pasientenes sikkerhet. Jeg er også utdannet spesialist i generell kirurgi men nå er det så mange år siden jeg har skåret i en tarm eller operert et brudd at det holder jeg meg unna. Kosmetiske inngrep er enda mer sårbare fordi arrene vil bli synlige resten av livet. Da fortjener pasientene at legen er fullt ut oppdatert på teknikkene sier Roald.

Mer fra Dagsavisen