Innenriks

Ta med barna til «eventyrskogen»!

I den senere tiden er det blitt en del fokusert på at dagens barn får for lite mosjon. Vi leser at 20 prosent av elleveåringer allerede har symptomer på begynnende hjerte- og karsykdommer mens niåringer i gjennomsnitt nå er tre kg tyngre enn for 25 år siden. Vi leser at det er sammenheng mellom barns motoriske utvikling og læreevne og at barn som får bevege seg mye gjerne er mer fornøyde enn de passive. Et alarmerende trekk både i skolesammenheng som i fritiden er at friluftsaktiviteter for barn har gått betydelig tilbake. Trodde virkelig noen at barn er skapt for å sitte stille?

Noen har heldigvis begynt å våkne og på Idrettshøgskolen var det nylig et større seminar over dette temaet. En av dem som frontet seminaret var Geir Ullvang og så vel han som seminaret fikk en del omtale i Dagsavisen 17. november. Men til avisen uttaler Ullvang noe som ikke må stå uimotsagt. Han sier: «Jeg er mot at man skal ha all natur som villmark og tenke at ethvert inngrep er en voldtekt av den. Se bare på stien rundt Sognsvann. Da jeg løp rundt den i min tid som aktiv idrettsutøver snublet vi i røtter og underlaget var ofte sleipt. Nå etter at stien ble tilrettelagt er den blitt en av Oslos mest brukte».

Tilrettelegging er ingen mangelvare i marka nær Oslo. Det er vel heller natur med preg av villmark det begynner å bli lite av. Samtidig synes stadig flere og flere voksne å overse at det er nettopp villmarksfølelsen som gir barn absolutt den beste naturopplevelsen. Voksne er ofte som vann renner den letteste veien og glemmer at en grusvei innover i marka er gørr kjedelig for små føtter. Det er de røtter «Ullvang snublet i» barn trenger for sin motoriske utvikling og «det sleipe underlaget» for å gi skogsturen utfordringer.

Som skogoppsynsmann for kommunen har jeg i de siste 15 årene hatt skogturer for Oslo-skolen som en av mine prioriterte arbeidsoppgaver og det samme gjentar seg for alle klasser uansett alder: Vi må vekk fra allfarvei og inn i kløfter bekkedrag og trollskog for å gi barna glede over å bruke kroppen sin og være ute i naturen. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus gjør for tiden en prisverdig innsats i å få kartlagt gjenværende «eventyrskoger» i Oslomarka.

Min oppfordring til både skolen og foreldre er: Ta den dalende sunnhetstilstanden hos våre barn på alvor. Ta dem med mest mulig ut i naturen. Ikke lange turen men oppsøk områder hvor barn kan klatre balansere plaske og la fantasien få fritt spillerom. Fortell sagn og eventyr på veien eller når de skal ha seg en matbit. Inspirasjonen til lek og utfoldelse er da garantert på plass og det uten at vi voksne trenger å tilrettelegge noe som helst.

Hvor finner du små passelige «eventyrskoger» for barn: Bare steinkast utenfor grusveiene rundt Sognsvann og alle de andre turveiene innover i de forskjellige markene.

Håvard Pedersen

Årvoll

Mer fra Dagsavisen