Innenriks

Hareide vil stoppe europeisk giftstrøm

Miljøvernminister Knut Arild Hareide frykter at Norge blir endestasjon for europeiske miljøgifter dersom ikke EUs nye regelverk for kjemikalieutslipp bedres.

– Norge ligger nedstrøms for de globale luft- og havstrømmene. Derfor er det miljøgifter også der vi ikke har lokale kilder. Isbjørnen er for eksempel truet av PCB sier Hareide.

I dag presenterer han Norges nye offensiv for å forbedre det foreslåtte kjemikalieregelverket til EU.

– Vi vet rett og slett ikke hvor farlig de 50.000 kjemikaliene på markedet er. Når vi så oppdager nye miljøgifter og blant annet finner rekordhøye nivåer av dette i fisken i Mjøsa så er det god grunn til å være bekymret mener Hareide.

Han mener det er nødvendig at industrien tar mer ansvar for miljøsikkerheten. I dag er det slik at myndighetene må bevise at et kjemisk stoff er miljø- eller helsefarlig. Noe som er svært tidkrevende og vanskelig hvis industrien ikke samarbeider.

– Næringslivet tester i altfor liten grad kjemikaliene de markedsfører. Morgendagen må være slik at bedriftene selv tar ansvar for at produktene er trygge nok mener miljøvernministeren.

Fem punkter

Dagens forslag til kjemiregler i EU er sterkt utvannet i forhold til det opprinnelige forslaget. Miljøbevegelsen hevder at mektige industrigiganter har undergravd et opprinnelig godt forslag og klart å vri seg unna ansvaret for å bruke mer miljøvennlige alternativer.

Miljøvernminister Hareide er ikke like bastant som miljøforkjemperne likevel taler han den europeiske industrilobbyen rimelig midt imot med sine fem nye kamppunkter. Flere av punktene er noe tekniske men to av dem er likevel klare.

* Å få helse og miljøhensyn bedre inn i målformuleringene inkludert en generell aktsomhetsplikt som vi allerede har i Norge.

* Å sikre at autorisasjonsordningen for de farligste kjemikaliene blir et effektivt verktøy for å stanse utslipp av disse kjemikaliene.

Hareide mener at næringslivet vil tape på ikke å ta det nødvendige ansvaret.

– Dersom ikke forbrukeren kan ha tillit til at kjemikaliene er testet for hvilken virkning de har på helse og miljø vil industrien tape i det lange løp sier statsråden.

Mer fra Dagsavisen