Innenriks

Norske ledere sjefer mindre

Norge er en avviker på arbeidskultur. I motsetning til i resten av Europa blir norske ledere stadig mindre autoritære og bedriftene får stadig flatere struktur.

– Norge er et annerledesland en avviker når det gjelder lederstil og arbeidskultur sier professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole Paul N. Gooderham.

– Det er allment kjent at det er vanskelig å få fattet beslutninger i Norge mener Thomas Hylland Eriksen professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

Gooderham og forskerkollega Odd Nordhaug har gjort en undersøkelse der de har sammenlignet lederadferd i de europeiske landene. Norge skiller seg klart ut.

– Det gjorde vi også på 70-tallet. Våre ledere har alltid vært mindre autoritære enn de europeiske men tidligere kunne vi i alle fall sammenligne oss med Sverige og Danmark. Det går ikke lenger sier Gooderham.

– Sverige og Danmark har i stor grad adoptert den nokså macho lederstilen vi finner i eksempelvis Tyskland Russland og Italia. Norge fjerner seg mer og mer fra den hierarkiske bedriftskulturen og norske ansatte involveres i stadig større grad i de ulike prosessene i bedriftene de jobber i forteller forskeren.

Ideologi

Thomas Hylland Eriksen mener vi gjemmer oss bak en ideologi om demokrati.

– Det kan godt hende det er demokrati i virkeligheten også men jo mer demokratiske vi er jo mindre effektive er vi også. Jo flere runder et forslag må gå jo flere høringsinstanser det skal innom desto lengre tid tar det før en beslutning kan tas og jo større sjanse er det dessuten for at det hele koker bort mener Hylland Eriksen.

– Men er det ikke en god ting at alle parter blir hørt?

– Jo da det har sine fordeler men dette er en smakssak. På universitetet har jeg lenge vært tilhenger av et opplyst enevelde; at en mann eller kvinne er ansvarlig og kan kastes mens resten av oss slipper å bruke halve arbeidsdagen på å lese e-post om forslag og deretter sitte i møter og diskutere de samme forslagene.

– Hvorfor er det så forskjell på Norge og de andre skandinaviske landene?

– Det kan det være historiske grunner til. Sverige har for eksempel en mer hierarkisk historie med større bedrifter enn Norge påpeker Hylland Eriksen.

Olje og EU

Paul N. Gooderhammener oljen er delårsak til at vi fjerner oss fra både nabolandene og resten av Europa.

– I motsetning til Sverige og Danmark har vi hatt oljepengene som har gjort det mulig for oss å skape mer komfortable løsninger i arbeidslivet. Svenskene har dessuten en lengre tradisjon med multinasjonale selskaper enn oss og har dermed tatt til seg europeisk arbeidskultur i større grad. Danmark har lenge hatt tette forretningsbånd til Tyskland og har fått impulser derfra. At Norge ikke er medlem av EU kan nok ha sitt å si for at vi har utviklet vår egen lederkultur. Dessuten ligger vi jo også ganske grisgrendt til geografisk sett sier Gooderham.

– Funker ikke i utlandet

Om vår flate lederstruktur innebærer at vi har kommet lenger eller kortere i utviklingen av god arbeidskultur vil Gooderham ikke mene noe om.

– Enhver lederstil har sine fordeler og ulemper. Norsk lederstil funker veldig bra i Norge men det finnes nok av eksempler på at den ikke fungerer andre steder. Flere norske bedrifter har etablert seg i Øst-Europa og der har norske ledere fått problemer i forhold til russiske ansatte. De har måttet skifte lederstil for å oppnå respekt og bli forstått forteller Gooderham.

Neste år skal han reise rundt og se hva som skjer i norske datterselskaper i Europa. Kunnskapen han innhenter skal brukes til å lage et program for lederutvikling av nordmenn i utlandet.

Mer fra Dagsavisen