Innenriks

Skjebnedag for Munch-ranerne

I dag eller i morgen vet Oslo-politiet om de har gode tekniske spor i jakten på de stjålne Munch-maleriene. I helgen vil politiet vurdere å friste med tipspenger om de tekniske sporene ikke er gode nok.

Politiets krimteknikere har en veldig vanskelig jobb med å finne gode tekniske spor iblant annet fluktbilen en Audi S4-stasjonsvogn som ranerne brukte fra Munch-museet til Sinsen tennisklubb i Sinsenveien etter det væpnede ranet for over tre uker siden.

Årsaken er at ranerne tømte et brannslokkingsapparat i bilen før de sannsynligvis jaget videre i en annen fluktbil. Pulveret kan ha ødelagt tekniske spor.

– Vi vet det finnes avtrykk etter ranerne i bilen men det er svært vanskelig å finne tekniske spor DNA-materiale fingeravtrykk som er gode nok. Rapporten får jeg en av de neste dagene sier politiinspektør Iver Stensrud som leder avdelingen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

– Men det betyr også at dere kan finne en sikker gjerningsmann i løpet av de neste dagene?

– Ja da er vi i en helt annen situasjon enn vi har vært siden ranet sier Stensrud.

Ingen kjente bevegelser

Politiets informanter og spanere har arbeidet i de kriminelle miljøene i letingen etter «Skrik» og «Madonna».

– Men vi har ikke fått noen signaler om hvilken vei maleriene har tatt sier Stensrud. Politiet har særlig tatt for seg mennesker i og rundt det sentrale ransmiljøet på Østlandet.

Politiet har hele tiden regnet med at noen i de kriminelle miljøene etter hvert vil begynne å snakke om ranet av to av Norges viktigste kunstskatter; Kanskje for å skryte på seg informasjon eller for å sladre om hvem som kan stå bak. Det skjedde blant annet etter Stavangerranet.

– Men vi har ikke fått noe respons etter Munch-ranet. Det kan tyde på at det ikke er mange som faktisk vet noe at de få som vet noe gjerne tilhører en lukket gruppering sier Stensrud.

Vurderer snakke-penger

En annen teori hos politiet er at de kriminelle miljøene venter med å snakke til de vet hvilke tekniske spor politiet faktisk har i hende.

– Det kan være at de kriminelle miljøene tør å snakke om de skjønner at vi ikke har en døyt å fare med sier Stensrud.

Om ikke krimteknikerne klarer å identifisere noen gjerningsmenn ut fra de tekniske sporene vil politiet i helgen vurdere om de skal utlove tipspenger for å få folk til å snakke.

Kan være i landet

En tredje teori styrker at «Skrik» og «Madonna» fortsatt er i Norge. Interpol bekrefter at de ikke har fått noen nevneverdige meldinger fra utlandet.

– Det kan faktisk være at noen sitter i Norge og venter på at et tilbud skal dukke opp sier Stensrud.

Slik avslørte politiet tyvene bak det forrige «Skrik»-ranet fra Nasjonalgalleriet i 1994. Politiet fikk nemlig hjelp av britiske New Scotland Yard og en kjent kunstetterforsker som utga seg for å være en kunsthandler fra California som ville kjøpe maleriet. Slik lurte politiet kunsttyvene fram fra gjemselen.

I dag eller i morgen kan politiet ha avslørt hvem Munch-ranerne er fra den endelige rapporten om tekniske spor fra blant annet fluktbilen.

Mer fra Dagsavisen