Innenriks

Muslimer velger bort norsk skole

Etter flengende kritikk fra Fylkesmannen stengte landets første muslimske skole dørene i sommer. I en serie av artikler fulgte Dagsavisen den opprivende konflikten mellom foreldre lærere og ledelsen ved Urtehagen skole. Nå springer nye muslimske skoler ut av boet.

Utdanningsdirektoratet behandler for tiden hele tre søknader fra grupperinger som ønsker å starte skoler der kunnskap om islam erstatter faget Kristendom- Religion- og Livssynskunnskap (KRL). Alle har eller har hatt forbindelser til Urtehagen.

Fra før har Urtehagen stiftelse med den alltid tilstedeværende styreleder Trond Ali Linstad søkt om å starte muslimsk grunnskole og videregående i Stavanger. Hva som skjer med søknaden er usikkert etter at Det muslimske fellesråd i Rogaland trakk seg fra samarbeidet med stiftelsen.

Start neste høst?

I Oslo har flere seriøse aktører søkt. Søknadene er ennå ikke ferdigbehandlet men mye tyder likevel på at skolene kan bli godkjent. Dermed kan to nye muslimske skoler være en realitet fra neste høst.

En av dem som søker er Ikra bestående av foreldre ved stengte Urtehagen. Tidligere FAU-leder Noureddine Boukili forteller at skolen ønsker å være et alternativ for muslimske barn. De tar sikte på en skole med opptil 300 elever.

– Konseptet med en muslimsk skole har livets rett selv om Urtehagen ikke fungerte slik det var ment sier Boukili.

Skolen skal i hovedsak følge læreplanene i den offentlige skolen. Men planen er at elevene skal ha islamkunnskap som alternativ til KRL.

Foreldrene har allerede sett seg ut lokaler. Nå håper de at flere av lærerne på gamle Urtehagen vil bli med dem hvis skolen starter opp neste høst.

Arabisk

Bak den andre søknaden står Den Norske Arabiske skole. Abdessamia Nasri med bakgrunn fra hjelpeorganisasjonen Islamic Relief og lederen for Islamsk Råd Norge (IRN) Mohammad Hamdan er blant initiativtakerne.

Planene har vært i emning en stund. Men også denne søknaden ble endelig utløst av at det gikk galt med Urtehagen.

– Muslimske foreldre presser på for å få et tilbud etter det som skjedde med Urtehagen forteller Nasri.

Han hevder at mange muslimer er misfornøyde med den norske skolen.

– Vi føler at muslimer blir sviktet i den offentlige skolen. Dessuten hører vi om både mobbing narkotika og våpen i skolesammenheng. Folk er lei gjengkultur og kriminalitet. Vi vil gjerne komme med et bedre alternativ sier styrelederen i Den Norske Arabiske skole.

Stikkordene i skolen vil være kvalitet og disiplin ifølge Nasri.

Søker støtte i Midtøsten

I første omgang satser skolen på å ha 60 elever. Også her vil KRL erstattes med islamkunnskap. I tillegg er planen at barna skal få undervisning i arabisk.

Skolen vil nå gå på innsamlingsaksjon i Midtøsten for å få ekstra midler til oppstarten. Den Norske Arabiske skolen skal søke støtte blant annet hos den statseide Islamic Development Bank i Saudi-Arabia.

– Vi starter fra null. Så vi trenger penger til å bygge eller kjøpe en bygning sier Nasri.

Det er ennå usikkert hvor skolelokalene eventuelt skal ligge. Skolen regner med å samarbeide med nevnte Ikra.

– Vi ser ikke på dem som konkurrenter. Det er 60.000 muslimer i Oslo. Om de har noen hundre elever og vi har 60 betyr det lite sier styrelederen.

Mer fra Dagsavisen