Innenriks

Gjør et blågult hyttekupp i høst

På høsten har du dessuten muligheter til å gjøre et kupp dersom du er heldig: Selv om utbudet av hytter er lite akkurat nå er kjøperne enda færre.

– Vi anbefaler dem som skal selge å vente til våren igjen. Men finner man en hytte som skal selges uansett er sjansene for å gjøre et godt kjøp store sier Sven-Olof Jacobsson ved Föreningssparbankens eiendomsavdeling i Strömstad.

Etter at norske hyttekjøpere «oppdaget» den svenske vestkysten mellom Svinesund og Göteborg på 1990-tallet har prisene gått i været og de mest attraktive områdene ble nærmest støvsugd av nordmenn. Men bare nesten: Fortsatt er det mye penger å spare på hytte i Sverige og i motsetning til i Norge har prisene vært relativt stabile i Strømstad-området.

Stabile priser

– De aller dyreste har økt i pris mens de øvrige nok er litt rimeligere nå enn i 2002 som var toppåret her hos oss sier Jacobsson.

Noen mil lenger sør er bildet noe annerledes. Der har prisen på fritidshus økt med om lag ti prosent i året siden midten av 1990-tallet.

For to år siden gjorde den rekordsterke norske krona sitt til at svenskehandel av hytter tok helt av. Da var kursforskjellen på om lag 20 prosent slik at en hytte til 15 millioner svenske kroner ble 300.000 billigere i norsk valuta. Nå er kursforskjellen halvert.

– Men hos oss er det fortsatt nordmenn som utgjør hoveddelen av kundene. Fire av fem som handler gjennom oss er norske sier Jacobsson.

Slik er det ikke lenger sør i Bohuslän. Jo nærmere man kommer Göteborg desto større er sjansene for at de andre som deltar i budrunden er svenske. I Kungshamn rett nord for Uddevalla selger eiendomsmekler Per Efverlund omtrent hver tiende hytte til nordmenn. Hyttene ligger en drøy times kjøretur fra Svinesund. Han merket at etterspørselen fra nordmenn ble mindre da kronekursen ble dårligere men syns det tar seg opp igjen nå.

– Salget til nordmenn følger valutaen tett sier han.

Søker ro

Selv om salget er jevnt hele året så pleier det å være en topp i august. Men i år har OL gjort at interessen er mindre enn vanlig.

Før har det særlig vært feriehus i eller ved de idylliske kyststedene Smögen Hunnebostrand Hamburgsund og Fjellbacka helt ute ved vestkysten som har solgt best. Men Efverlund merker at norske kjøpere heller søker mot hus ute på landet.

– De vil vekk fra storstaden komme nær vannet ha det grønt rundt seg og ha lugn og ro sier han.

Han har blant annet solgt flere hytter til nordmenn som tidligere har kjøpt hytter rundt Strømstad.

– De vil heller komme ned hit fordi de trodde at de var igjen på norsk side ved å bo der. Her er det mye roligere og færre nordmenn sier han.

Interesserte hyttekjøpere bør være klar over forskjellene på å kjøpe eiendom i de to landene: Kjøperen har et mye større ansvar enn i Norge for å undersøke eiendommens tilstand. Til gjengjeld er ikke bud bindende før det er underskrevet en kontrakt.

– Dermed er det ikke så forpliktende å være med på en budrunde for å se hva som skjer sier han.

Mye for pengene

Dagsavisen har sammenlignet prisene på hytter langs Oslofjordkysten og den svenske vestkysten i prissjiktet rundt en million kroner. Bildeeksemplene på disse sidene bekrefter at en kjøretur gjennom Østfold til Sverige lønner seg:

"De svenske hyttene har gjennomgående langt bedre beliggenhet i forhold til sjøen enn de norske til tilsvarende pris.

"Den tekniske standarden er langt bedre og hyttende er større i Sverige enn i Norge dersom man holder seg til hytter i samme prisklasse.

Kort sagt: Du får bedre og mer hytte for pengene på den andre siden av Kjølen.

Mer fra Dagsavisen