Innenriks

Menn får styrevervgjennom bekjente

To av tre mannlige ledere sier de får tilbud om styreverv på grunn av kjennskap viser en ny norsk undersøkelse. Kvinner sliter for å få plass i bedriftsstyrer. – Menn velger fremdeles menn sier Lilliann Andreassen prosjektleder for Innovasjon Norge.

Menn trekker veksler på vennskap og kjennskap når de får tilbud om styreverv viser en fersk undersøkelse i regi av Innovasjon Norge. Kvinner nyter ikke like godt av slike nettverk og ligger fortsatt bakpå i kampen om vervene.

Resultatene i undersøkelsen er basert på svar fra 450 kvinner og menn som har lederstillinger i små og mellomstore aksjeselskaper. Alle har vært gjennom styrekurs i regi av Innovasjon Norges og Handelshøyskolen BI.

På spørsmålet «Hvilken forklaring vil du selv gi på at du har fått forespørsler om styreverv?» svarer 644 prosent av mennene at de kjente den som kom med tilbudet mot bare 406 prosent av kvinnene. Som hovedårsak trekker kvinnene i stedet fram at noen hadde foreslått dem.

– Menn bruker nettverk

Lilliann Andreassen prosjektleder i satsingen på styrearbeid hos Innovasjon Norge er ikke forbauset over funnene i spørreundersøkelsen.

– Dette bekrefter en stor analyse ECON gjennomførte for oss blant de børsnoterte selskapene: Menn bruker nettverk kvinner rekrutteres gjennom formelle kanaler. Norsk næringsliv og industri er tradisjonelt svært mannsdominerte. Der hvor det allerede finnes mange menn har man en tendens til å se etter flere forklarer hun.

Av svarene går det også fram at menn i større grad enn kvinner takker nei til styreverv fordi honoraret er for lavt i forhold til arbeidsmengden.

– Jeg tror det har noe å gjøre med at mange kvinner setter lønnskrav til side fordi de er så fornøyde med å ha fått tilgang til styrerommene. De vet godt at dersom man ikke har et styreverv blir man ikke tilbudt flere. Og man får ikke noe tilbud dersom man ikke allerede er innenfor sier Andreassen.

– Velger fremdeles menn

Regjeringen med tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen i spissen har allerede truet med lovpåbud dersom det ikke er 40 prosent kvinner i styrene i norsk næringsliv innen sommeren 2005.

Seniorrådgiver Andreassen har gjennom sitt arbeid registrert flere sider ved fordelingen av styreverv som kan gjøre det vanskelig å nå et slikt mål.

– Min erfaring er at mange av kvinnene som arbeider i styrer ofte har en eller annen personlig relasjon til menn på eiersiden. De er datteren kona søsteren eller samboeren til noen. Og kvinner som har nærhet til eierne står overfor andre spilleregler enn de som kommer til styreverdenen med bare utdanning og erfaring i bagasjen. Nærhet til eierskap og ledelse er viktigere enn formell kompetanse sier hun og utdyper:

– Veldig mange av selskapene som er i målgruppen for våre kursdeltakere er familie- og gründerselskaper. Dette med å ta inn eksterne styremedlemmer utgjør nok en følelsesmessig barriere for mange. Og igjen: Når man først ser seg om etter noen blir det sjeldnere en kvinne. Menn velger fremdeles menn.

Mer fra Dagsavisen