Innenriks

I dag får Afrika fotball-VM

I dag blir Afrika tildelt fotball-VM for første gang i historien. Sør-Afrikaer favoritt til å få det foran Egypt og Marokko.

I går kveld hadde de fem søkerlandene sin siste presentasjon klokka 9 i dagsetter de 24 menn i FIFAs eksekutivkomité seg sammen før de via en hemmeligavstemning har plukket ut arrangørlandet.

For det er lenge siden det er bestemt at Afrika får VM. Det ble egentligavgjort for fire år siden da Sør-Afrika tapte med en eneste stemme forTyskland om mesterskapet i 2006. Da fikk daværende fotballpresident PerOmdal kjørt seg fordi han som representant for Europa-forbundet (UEFA) ikkestemte for Sør-Afrika men for Tyskland.

Men i dag skal den interne afrikanske kampen avgjøres og rangeringen føravstemningen er slik:

1. Sør-Afrika. 2. Egypt. 3. Marokko. 4. Tunisia. 5. Libya.

Sør-Afrikas forvandling fra apartheid til demokrati synliggjøres ogpersonifiseres ved at Nelson Mandela er VM-søkerens frontfigur. En avklodens mest respekterte personligheter vil som en av sine siste offisiellegjøremål skaffe et fotball-VM til Sør-Afrika. I Johannesburg skal arenaenSoccer City huse VM-finalen i 2010 og den skal bygges ut til enpublikumskapasitet på 98.850 plasser. Det som vil møte arrangørlandet ifortsettelsen er hvordan Sør-Afrikas egen befolkning skal få ta del ifesten. Billettprisene er allerede beregnet fra 90 til 1083 (!) dollar frabilligste til dyreste finalebillett. Billigste VM-billett uansett kamp skalligge på 20 dollar.