Innenriks

Tror på Ingrid-effekt

– Timingen på den kongelige dåpen er perfekt sier Kirkerådets direktør Erling Pettersen til Dagsavisen.

I år gikk nemlig startskuddet for en av de største satsingene i kirken noensinne den store trosopplæringsreformen. Målet er å gi et mer sammenhengende og helhetlig tilbud til barna helt fra dåpen og fram til konfirmasjonen.

Venter økning

– Sammen med kirkens satsing håper vi at prinsessedåpen øker fokuset på dåpen og at vi kan se en økning i antall døpte barn sier Pettersen.

Kronprinsbryllupet i 2001 bidro til det reneste bryllupsrush i norske kirker. Nå håper kirken på Ingrid-effekt ved landets døpefonter. Tallet på døpte i forhold til antall barnefødsler er lavere enn da kronprins Haakon ble døpt i 1973. Men siden midten av 1980-tallet har andelen som velger å døpe barna sine vært nokså stabil. Dåpen er absolutt ikke på vei ut selv om alternativer som navnefest eller rett og slett å sløyfe ritualet er blitt mer vanlig mener Pettersen.

– Nei og vi registrerer jo en økende interesse for religiøse spørsmål i vår tid med fokus på mening og tilhørighet. Det håper vi skal slå ut i økende dåpstall sier Pettersen.

Verdier

Foreløpig er trosopplæringen som innebærer minst 350 timer «undervisning» konfirmasjonsopplæringen inkludert et prøveprosjekt i rundt 100 menigheter. Kronprinsparets menighet i Asker er ikke blant dem som har satt i gang ennå mens prinsessens kusine Maud Angelica er omfattet av forsøket. Lommedalen menighet er plukket ut til å være forsøkskaniner for den nye trosopplæringen.

Pettersen tror mange av verdiene i dåps- og trosopplæringen appellerer til kronprinsparet.

– Vi ønsker både å gi barna en trygg identitet i kirken samtidig som vi oppøver evnen til å se verdien i andre menneskers tro. Dette handler om sann toleranse i et flerkulturelt samfunn verdier som kronprinsparet har vist at de er opptatt av sier Pettersen.

Må be for barnet

Også fadderne er i fokus i dåpen. Hvert år er rundt 160.000 mennesker faddere i norske kirker og kronprinsparet har valgt å ha det maksimalt tillatte antallet faddere – seks. Det eneste formelle kravet er at fadderne er medlemmer i Den norske kirke eller er kristne og tilhører et kirkesamfunn som er tilhengere av barnedåp. Dermed er også katolske kronprins Felipe av Spania kvalifisert som fadder i protestantiske Norge.

– Men vi forventer mer av fadderne: De skal vise omsorg for barnet og be for det. Også av kongelige faddere forventer vi at de bidrar til å videreformidle noe av den kristne tro og tradisjon sier Pettersen.

Mer fra Dagsavisen