Innenriks

Streikeklare sykepleiere

jan.inge.krossli@dagsavisen.no

I går startet forhandlingene mellom arbeidsgiverne i Navo og de ansatte i statstilknyttede virksomheter. Streikefaren er størst på sykehusene.

– Vi krever et løft for likelønn på 20.000 kroner i snitt. Når vi møter en arbeidsgiver som ikke er innstilt på å gi noe i det hele tatt så blir avstanden kjempestor. Det er veldig ambisiøst å klare dette uten konflikt sier forhandlingsleder og sykepleiersjef Bente G. H. Slaatten til Dagsavisen.

Navo-direktør Lars Haukaas advarte sykepleierne mot å sprenge budsjettrammene ved sykehusene da han i går mottok overordnede krav fra arbeidstakernes hovedorganisasjoner.

– Da blir resultatet nedbemanninger. Ingen kan regne med bevilgninger utover de pengene hvert helseforetak har til disposisjon sa han.

KAMPGLØD

Sykepleierlederen får sterk støtte fra sine medlemmer på sykehusene.

– Her er kampviljen på topp! Sånn det ser ut nå tror jeg det blir streik sier psykiatrisk sykepleier Jeanette Engeset ved Ullevål universitetssykehus.

Hun mener klare skjevheter må rettes opp for sin yrkesgruppe.

– Arbeidsgiverne skylder på sykehusenes økonomiske krise og sier de ikke har mer lønn å gi. Samtidig har legene fått kjempestore lønnshopp. Her på sykehuset var det krisevarsel i fjor høst men til nyttår kom budsjettet i balanse. Når Haukaas i Navo på toppen av det hele går ut og kaller sykepleierne «krigerske» så bare tenner det kampgløden hos oss fastslår Engeset.

Hun avviser også Navo-direktørens beskjed om at lønnsvekst må komme gjennom forhandlinger på det enkelte sykehus.

– Det fikk vi høre for to år siden også men jeg vet ikke om en eneste sykepleier som har fått noe personlig tillegg sier hun.

PENSJON

Ingen organisasjoner kom med konkrete lønnskrav i går. For LO og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) sto tjenestepensjon og likelønn øverst på kravlisten.

YS krever at den gode tjenestepensjonsordningen ikke skal svekkes og at arbeidstakerne skal være garantert 66 prosent av lønna i pensjon. LO Stat krever at denne ordningen blir en del av tariffavtalen.

– Flere bedrifter innenfor Navo har redusert sine pensjonsordninger. Vi vil ha ordningene inn i tariffavtalen slik at vi får mulighet til å forhandle om endringer sa leder Morten Øye i LO Stat.

Akademikerne i hovedsak sykehuslegene er blitt enige med Navo om å utsette forhandlingene til høsten. De ønsker lokale lønnsforhandlinger i helseforetakene.

– Det betyr ikke at legene ved sykehusene avstår fra lønnsjusteringer i år understreker forhandlingssjef Øyvind Sæbø i Lægeforeningen.

a1

Sykepleier Jeanette Engeset tror lønnsoppgjøret ender med streik for sykepleierne. FOTO: STEIN MARIENBORG

Mer fra Dagsavisen