Tannlegekøen er lang for skolebarna i Oslo. Her sjekker tannlege Siv Glomsrød hvordan det står til med tennene til Silia Dequaire (10).

14.000 barn i tannlegekø

TANNHELSE: 14.000 skolebarn i Oslo venter på tannlegetimen de for lengst skulle ha fått. - Byrådet svikter barna, mener Tone Tellevik Dahl (Ap).

- Jeg liker ikke å gå til tannlegen. Det er kjedelig, sier Silia Dequaire (10).

På venteværelset til Majorstuen tannklinikk tror hun at hun må bore i dag, men er ikke så bekymret.

- Jeg trakk en tann en gang. Det gjorde vondt, men ikke før etterpå, forteller Silia.

Hun er hos tannlegen med mor Jo Sirech og tvillingbror Mikaël. Sirech har merket at det kan ta tid å få tannlegeinnkalling til barna.

- Tidligere har vi ventet til vi fikk innkallingen i posten. Men det tok lang tid, og da barna endelig fikk time, var det hull og problemer. Etter det har jeg fulgt opp selv, så det ikke blir mer enn et år mellom hver kontroll, forteller hun og understreker at dette var mens barna var registrert for tannkontroll i Asker.

Sirech er likevel godt fornøyd med behandlingen barna får.

- Tannlegene er veldig flinke, det er nok heller bemanningen som er for lav, sier hun.

 

- Svikter barna

Ifølge årsrapporten til helse­etaten i Oslo kommune var det i fjor 14.000 skolebarn som skulle på tannhelsekontroll, men som ikke fikk time da de skulle.

Tone Tellevik Dahl (Ap), leder av helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, reagerer kraftig på tallene.

- Dette er alarmerende høye tall. Her svikter byrådet barna, sier Tellevik Dahl til Dags­avisen.

Og det er ikke blitt noe bedre i år. Per i dag er etterslepet fortsatt på samme nivå, bekrefter fylkestannlege i Oslo, Lene Helweg-Larsen, overfor Dags­avisen.

- De fleste av de 14.000 barna får time en til to måneder senere enn de skulle, sier Helweg-Larsen.

Hun vet ikke hvor lenge barna som har ventet lengst har stått i kø.

 

Avdekker omsorgssvikt

Ifølge rapporten skyldes køen «blant annet et relativt høyt sykefravær og at det har vært vanskelig å rekruttere vikarer».

Tellevik Dahl mener dette kan forklare noe av etterslepet. Hovedproblemet er at det er for få ansatte som tar imot barn og unge til tannhelsekontroll, påpeker hun.

- Tannhelsetjenesten har over lang tid hatt altfor lav kapasitet, og når byrådet heller ikke vil kompensere for en stadig økt befolkningsvekst, er det ikke rart at man kommer helt på hæla, sier Tellevik Dahl.

Hun viser til at forekomsten av karies er stor i enkelte barne­grupper og disse trenger god oppfølging og veiledning.

- Syreskader på grunn av brus- og juicekulturen påvirker også tannhelsen og er viktig å følge opp, sier hun.

Komitélederen understreker også at tannlegetjenesten er en av få helsetjenester som regelmessig innkaller barn og unge til kontroll.

- Dette gir en god mulighet for å avdekke om barn blir utsatt for omsorgssvikt, vold og overgrep. Men når barna står i kø for å få behandling, svekker det muligheten vår til å fange opp dette tidlig, sier Tellevik Dahl.

Hun mener det trengs et krafttak for å sikre Oslos skolebarn den tannhelsetjenesten de har krav på.

- Vi må bruke mer penger. Arbeiderpartiet har siden 2012 lagt inn 3,5 millioner kroner mer til tannlegetjenesten for at den skal kunne møte det stadig økende behovet, sier Tellevik Dahl.

 

Organisering og SMS

Helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H) er enig i at 14.000 skolebarn i tannlegekø er altfor mye.

- Dette er vi selvfølgelig ikke fornøyde med, og det er noe vi må ta tak i. Så må vi huske at dette er tall på hvor mange som ikke blir innkalt den måneden de skulle. De fleste blir da innkalt neste måned, sier han.

Søreide tror tannlegekøen kan reduseres ved bedre organisering av tannhelsetjenesten.

- Vi har begynt å gå gjennom organiseringen og vil se på hvordan ressursene fordeles mellom klinikkene. Utvidede åpningstider og SMS-påminnelser så flere møter til avtalt tid er andre tiltak vi vil vurdere, sier han.

- Hva med å øke bemanningen?

- Vi vil se på utviklingen, og så må vi vurdere hvilke tiltak som er nødvendige. Da vil vi også se på bemanningssituasjonen, sier byråden.

Han er ikke enig i at byrådet svikter barna.

- Tannhelse er viktig, og noe vi satser på. Når det kommer rapporter om at tannlegekøene er lengre enn de burde, tar vi det på største alvor, sier Søreide.

samfunn@dagsavisen.no