Nyheter

Bianco har holdt ulven unna sauene

Egil Kortnes vil gjerne dele erfaringer med sauebønder i hele landet, for på Bøensetra er det «Farmen-hunden» Bianco som sikrer beitedyra. Mot ulve- og gaupeangrep.

AREMARK (Dagsavisen): Natt til 13. mai i 2023 opplevde en sauebonde i Aremark den største dyretragedien kommunen har hatt. Ulveangrep drepte 39 sauer innenfor et rovdyravvisende gjerde.

– Det må bli enklere å ta ut ulv som påfører skader i dette omfanget innenfor et rovviltgjerde, sa ordfører Håkon Tolsby (Sp) til Dagsavisen i fjor høst.

– Vi er ikke i et ulvereservat, men i en ulvesone. Det betyr at den skal forvaltes, sier Aremark-ordfører Håkon Tolsby (Sp).

Effektiv vokter på fire labber

Egil Kortnes er eier av Bøensætre (Bøensetra), plassen som blant annet er kjent fra TV2-serien «Farmen». I 2022 fikk vokterhunden Bianco skinne sammen med norske kjendiser i reality-TV-serien. Men det er helt andre oppgaver hunden av rasen Maremma er avlet for. Bianco (7) er en vokterhund.

– Vi har ikke hatt angrep av rovdyr etter at vi fikk vokterhunden Bianco, forteller Egil Kortnes og fortsetter:

– Bianco vokter hver natt over innmarka, og varsler. Varslingslydene hans er forskjellige og behøver ikke være farevarsel om ulv eller gaupe. Det kan være andre dyr som nærmer seg området – som elg, rådyr eller villsvin. Vi våkner av og til, men man venner seg til disse lydene.

Egil Kortnes kan bekrefte at vokterhunden Bianca er sterkt knyttet og hengiven til familien. Hver natt vokter den 50 kilo tunge hunden innmarka på Bøensetra.

I vinter har ikke driverne av Bøensætre registrert verken spor av gaupe eller ulv på eiendommen. Kortnes hadde håp om at noen sauebønder fattet interesse for bruk av vokterhund, og ønsket mer informasjon – men hittil har det vært stille.

– Vi har dessverre ikke blitt kontaktet av noen sauebønder. Det er et kull nå med vokterhunder i Halden, som snart er klare for levering. Vi har bestilt en valp derfra, sier Kortnes fra Aremarks dype skoger.

Nå blir det dobbelt vakthold på husmannsplassen?

Ja, det blir to vokterhunder. Bianco begynner å dra på årene, nå skal han få oppgaven med å lære opp den nye.

Les også: Snart vil tusenvis av fattige nordmenn miste bostøtten og ekstra strømstøtte

Vokterhundprosjekt på vent

I august 2023 gikk en gruppe fra Aremark kommune i dialogmøte med statssekretærene Wenche Westberg (Sp) og Kjersti Bjørnstad (Sp), i henholdsvis Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Med mål om å finne tiltak som gjør det mulig å opprettholde husdyrnæringen i kommunen, ta vare på et verneverdig kulturlandskap og skape større trygghet for innbyggerne.

---

HVA KJENNETEGNER HUNDERASEN MAREMMA?

Vokterhunden Bianco (7) bor og jobber på husmannsplassen Bøensetra i Aremark.

En stor og robust hund, som både er sterk, hurtig og modig. Maremma egner seg som flokkvokter og vakthund. Den har stor arbeidskapasitet og er usedvanlig hurtig og effektiv til så stor hund å være. Som vokter i arbeid er det ikke en hund som angriper, men den skremmer bort rovdyra. En trygg og selvsikker hund med sterk karakter, stolt holdning og stor verdighet.

  • Maremma er en utpreget hyrdehund med sterkt vaktinstinkt.
  • Reservert mot fremmende, og beskyttende ovenfor hjem og familie.
  • Meget selvstendig.
  • Trives best i landlige omgivelser med rikelig uteplass.
  • Krever sosialisering, og en konsekvent og rettferdig eier.

Kilde: Norsk Kennel Klub

---


Ett av innspillene fra gruppa er uttesting i bruk av vokterhund. Med ønske om mer kunnskap er forslaget et større pilotprosjekt i Norge. Med Aremark som base.

– Dessverre. Pilotprosjektet står på stedet hvil, konstaterer vokterhundeier Egil Kortnes.

Han er opptatt av at flere bønder skal få prøve hunderasen Maremma som vokterhund.

– Vi er ikke ute etter å fjerne rovdyra fra Aremark, men sikre husdyra våre. Da kan bruk av vokterhund fungere for enkelte gårdsbruk. En sikring som verken skaper debatt, eller er kontroversielt, avslutter Kortnes.

Ordfører Håkon Tolsby (Sp), Eivind Eide Reime, leder Aremark bondelag, Nils Håkon Sandtorp, som har sau og ammedyr, Egil Kortnes, med erfaring i bruk av vokterhund og sauebonde Ole Svendsby løftet utfordringene rundt beitedyr og ulv til departementet.

Les også: Ulveangrep: – Friheten ved å bo på landsbygda blir redusert

Les også: Etter ulveangrepet kjemper husdyrbønder og ordføreren i Aremark for beitedyra

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen




Mer fra Dagsavisen