Nyheter

Ny Texas-lov fjerner rett til drikkepauser

En ny lov fratar bygningsarbeidere og andre retten til drikkepauser og hvile i arbeidstiden.

Texas er hardt rammet av hetebølger i sommer. En ny lov vedtatt i juni fratar bygningsarbeidere og andre retten til drikkepauser og hvile i arbeidstiden, skriver NBC News.

Tirsdag samlet aktivister seg foran kongressbygningen i Washington D.C. for å kreve at det amerikanske arbeidstilsynet omgår den nye loven ved å raskt innføre en nasjonal standard for å beskytte arbeidere mot varmen, skriver Washington Post.

Krever at arbeidstilsynet griper inn

Varme forårsaker flere dødsfall i USA enn alle andre værfenomener. I fjor døde minst 306 mennesker som følge av varme i Texas, viser foreløpige tall gjengitt i New York Times.

Bare forrige måned døde minst 13 personer av ekstremvarmen, ifølge helsemyndighetene skriver NBC News. En 46 år gammel bygningsarbeider i Houston-området skal ha dødd 16. juni etter å ha kollapset mens han jobbet i ekstremvarmen, skriver the Houston Chronicle.

I dag finnes det ingen føderale retningslinjer for arbeidere utsatt for ekstremvarme. Det betyr at det er opp til hver enkelt delstat å selv bestemme om de vil pålegge arbeidsplasser bestemte krav, skriver Washington Post. De lokale forordningene de hadde i Texas før lovendringen var kjempet frem gjennom tidligere demonstrasjoner.

– Flere vil lide, og noen vil dø, og det er fordi republikanerne bestemte seg for å ta bort en grunnleggende rettighet og fordi arbeidstakere ikke er beskyttet mot disse ekstreme forholdene vi står overfor over hele landet, sa elektriker Fernando Arista i en appell til de streikende ifølge Washington Post.

Arista fortalte at han fikk heteslag etter å angivelig ha blitt nektet en drikkepause på jobb i fjor.

Byene Austin, Dallas og Houston har alle lokale forordninger som garanterer arbeidere pauser i løpet av dagen til å hvile og drikke. Den nye loven tar sikte på å harmonisere lovverk innen arbeidsliv, næringsliv og landbruk i Texas. Det vil bety at de lokale forordningene i Austin, Dallas og Houston må vike for den nye loven. Loven har fått kritikk for å undergrave lokaldemokratiet og sette liv i fare.

I Houston har de allerede forsøkt å saksøke den nye loven, og mener den bør bli erklært som i strid med grunnloven, skriver NBC News.

Tørstestreiket på kongresstrappen

Greg Casar, en representant for demokratene i Texas deltok i den åtte timer lange markeringen mot loven med en tørstestreik i et forsøk på å skape oppmerksomhet rundt saken.

– Under borgerrettighetsstriden, da guvernører i sør gjorde forferdelige ting, trådte samvittighetsfulle mennesker i D.C. frem og gjorde det riktige. Jeg mener vi er påkalt til å gjøre det samme i dette øyeblikket, for å gi alle retten til vann, sa Casar ifølge Roll Call.

Demokratene Bernie Sanders og Ilhan Omar viste også sin støtte under arrangementet. Omar er det første afrikansk-fødte kongressmedlemmet, og en av de to første muslimske kvinnene.

Mandag skrev over 100 av kongressens 535 medlemmer under på et åpent brev til Arbeidsdepartementet med krav om sterkere føderal regulering.

– Jeg trodde jeg ville bli mer sulten eller gretten, men jeg føler meg mer håpefull og energisk enn noensinne, sa Casar fem timer ut i streiken.

Demokraten Greg Casar taler foran Kongressbygningen.

Globalt problem

Ekstremvarme preger flere delstater i USA, og store deler av verden. I byen Phoenix i Arizona har gradestokken passert 43 grader 24 dager på rad i juli. I Kina ble det satt ny nasjonal varmerekord 16. juli, da det var 52,2 grader i Xinjiang-regionen, skriver NTB.

Problemene varmen skaper for arbeidslivet har ført til protester rundt om i verden. Arbeidere som må jobbe under ekstremvarmen har dødd i flere land. I Italia nådde gradestokken 48 varmegrader i juli, og det ble utstedt rødt farevarsel i ti byer, deriblant Roma, Bologna og Firenze. I byen Lodi utenfor Milano døde en 44-årig arbeider som jobbet med å male en fotgjengerovergang, skriver NTB.

Den italienske avisen La Repubblica viser i tillegg til ytterligere tre dødsfall på arbeidsplasser som følge av heten i juli. Bygningsarbeiderne som døde av varmen var 75, 62 og 65 år gamle.

I Madrid døde den 60 år gamle gatefeieren José Antonio Gonzalez av heteslag i fjor sommer. Ifølge sønnen hans Miguel Angel Gonzalez arbeidet faren på kontrakt som bare varte én måned, for et selskap på oppdrag av kommunen, skriver nyhetsbyrået Reuters. Han skal ha gitt sitt ytterste i ekstremvarmen i håp om at kontrakten hans skulle bli fornyet. Gonzalez kollapset, og ifølge sykehuset hadde kroppstemperaturen nådd 42 grader.

Dødsfallet førte til protester og krav fra spanske fagforeninger, og i år innførte Spania et forbud mot å la arbeidere jobbe utendørs i ekstremvarmen. I tillegg har de innført minimum og maksimumstemperaturer på arbeidsplassen, skriver nyhetsbyrået AP.

I Norge anbefaler arbeidstilsynet at temperaturen på arbeidsplasser holdes under 22°C ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. De anbefaler også at temperatur under 19°C eller over 26°C unngås.

Mer fra Dagsavisen