Nyheter

Jonas Gahr Støre om Lubna Jaffery: – En gryteklar kulturminister

Tar over etter Trettebergstuen.

– Et spennende og egentlig et ganske enkelt valg.

Sånn presenterte statsminister Jonas Gahr Støre Lubna Jaffery på sin pressekonferanse om ny kulturminister i dag.

– Jeg kjenner deg som en kunnskapsrik, klok, og jeg vil kalle det, sprudlende politiker. Så får vi se med toleranse på at du er en ivrig Brann-supporter, fleipet statsministeren.

Han fortalte at Jafferys første oppdrag som statsråd blir å delta i en mottakelse før Pride-markeringen. Han la til at Jaffery nå har sagt fra seg sine verv i kultursektoren.

Flere av spørsmålene fra journalister på pressekonferansen handlet om habilitet, i etterkant av sakene om statsrådene Brenna og Trettebergstuen.

– Jeg har stilt de grunnleggende spørsmålene. Så har hun vært i grundige samtaler på statsministerens kontor. Jeg opplever at dette er noe Lubna har et bevisst forhold til, sier Gahr Støre.

Han ble også spurt om det er en fordel eller ulempe for hende å ha «runda» kulturlivet i Bergen.

– Det er en udelt fordel. Å ha en statsråd som har vært byråd, byrådsleder, og med alt kulturliv som Bergen har. Vi får en gryteklar kulturminister. Til og med fra Bergen, svarte Gahr Støre.

Ut på slottsplassen

Noen minutter over klokka elleve i dag spaserte Lubna Jaffery ut av slottet sammen med Jonas Gahr Støre. Dermed er hun ny kultur- og likestillingsminister.

Etter at Anette Trettebergstuen varslet sin avgang i forrige uke er Jaffery blant navnene som har blitt trukket fram som mulige arvtakere. De siste dagene har alle de største mediene meldt at Jaffery får jobben, så det var ingen overraskelse at det var nettopp hun som nå møter pressen foran slottet.

43-åringen fra Bergen har en lang politisk CV å vise til. Hun satt som arbeids- og sosialbyråd i Bergen fra 2019 til 2021. Hun har også vært statssekretær i Kulturdepartementet og politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Jaffery har også bakgrunn fra flere verv innen kultursektoren. Blant annet har hun sittet i styret til Festspillene i Bergen og i Litteraturhuset i Bergen. Hun er vokst opp på Flaktveit i Åsane i Bergen.

Med seg på laget får hun Even Aleksander Hagen som ny statssekretær og Mari Hansen Ingleson som politisk rådgiver.

---

Lubna Boby Jaffery

  • Født 2. april 1980, oppvokst på Flaktveit i Åsane i Bergen.
  • Foreldrene er arbeidsinnvandrere.
  • Aktiv i AUF fra 15-årsalderen.
  • Medlem av Bergen bystyre 1999–2003 og Fjell kommunestyre 2003–2007.
  • Deretter ble hun politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og så i Helse- og omsorgsdepartementet.
  • Statssekretær i Kulturdepartementet fra 2009 til 2012.
  • Gikk tilbake til bergenspolitikken der hun satt i bystyret fra 2015.
  • Arbeids- og sosialbyråd i Bergen fra 2019–2021.
  • Fast møtende vararepresentant på Stortinget fra 2021.
  • Har sittet som første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.
  • Sitter som styreleder i Riksscenen. Har også hatt flere andre verv, blant annet sittet i styret i Festspillene i Bergen og i Litteraturhuset i Bergen, juryleder av mangfoldsprisen i Bergen.

---

Mer fra Dagsavisen