Nyheter

– Jeg er er lei meg og skammer meg

Anette Trettebergstuen går av som kultur- og likestillingsminister etter brudd på habilitetsreglene.

En gråtkvalt Trettebergstuen meddelte på en pressekonferanse fredag formiddag at hun går av som statsråd.

– Det mener jeg er en riktig beslutning, sier statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse senere fredag.

– Anette har vært klar over at hun er inhabil, men har likevel utnevnt og foreslått personer hun er inhabil ovenfor til styrer og verv i sin portefølje. Vi er enige om at feilene er svært alvorlige, sa Støre.

Han pekte på at alle statsrådene gjennom både dokumenter, samtaler og diskusjoner blir minnet på

– Habilitetsreglene er helt nødvendige for grunnleggende tillit. Anette har gjort flere alvorlige feil knyttet til habilitet, og hun har i dag trukket den riktige konsekvensen av det, sa statsministeren.

Statsrådenes ansvar

På spørsmål om Støre har hatt samtaler med andre statsråder knyttet til habilitet svarer Støre.

– Ikke direkte og ikke av denne karakter.

– Dette er den enkeltes statsråds ansvar. Det vi har gjort fra Statsministerens kontor er å minne alle departementene på betydningen av det, og alle går grundig gjennom dette. Det gjør statsrådene. Det er deres ansvar å sørge for at alt er på stell, sa Støre.

Tidligere denne uka gikk Tonje Brenna ut og fortalte at også hun hadde brutt habilitetsreglene.

– Jeg mener det er vesentlig forskjell på de to sakene, både i omfang og i det forholdet at Anette Trettebergstuen er helt klar over at hun er inhabil ovenfor personer hun så utnevner. Ikke bare en gang, men to ganger. Og noen ganger etter klart råd om at det ikke er innafor, sa Støre.

– Tonje Brennas sak er alvorlig. Den er lagt fram og helt opplyst, og jeg mener den stiller seg i en annen kategori enn denne, sa Støre.

Styreposisjoner

– Jeg beklager på det aller sterkeste. Jeg har brutt reglene. Dette er svært alvorlige brudd på habilitetsreglene, og jeg er utrolig lei meg for at dette går ut over andre, sa Trettebergstuen da hun trakk seg fredag morgen.

Hun hadde da redegjort for utnevnelsene av Bård Nylund, Renate Larsen og forslaget om Tina Stiegler til styreposisjoner. Alle tre er venner av Trettebergstuen

– Jeg har verdens beste jobb nå i to år. Jeg er flau og lei meg for å ha satt meg selv i denne situasjonene. Det riktige er å gå av, sa hun.

– Det er en serie av feil jeg har gjort bevisst og ubevisst. Derfor tar jeg konsekvensene. Dette er ikke spesielt tillitsskapende og jeg lei meg for at dette går ut over regjeringen, sa Ap-politikeren.

Det var i kjølvannet av at kunnskapsminister Tonje Brenna opplyste om at også hun har brutt habilitetsregelverket tidligere denne uka at Trettebergstuen tok kontakt med regjeringsapparatet for å få en vurdering av om også hun hadde brutt regelverket. Det hadde hun altså gjort.

Brenna har ikke vurdert å trekke seg som følge av brudd på habilitetsreglene.

– Jeg er lei meg og jeg skammer meg for å ha satt meg selv i denne situasjonen, sa Trettebergstuen.

Ifølge en redegjørelse på kulturdepartementets hjemmesider er det følgende saker som har ført til at hun trekker seg:

  • Oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget november 2021.
  • Spilte inn Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022
  • Forslag av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styre til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023.
  • Oppnevnelse av Bård Nylund som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023.
  • Oppnevnelse av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.

Habilitet

Trettebergstuen opplyser om at hun har hatt følgende forhold til menneskene hun har utnevnt til verv og posisjoner:

Bård Nylund er en av Anette Trettebergstuens nære venner. Nylund er fadder til Trettebergstuens barn. Trettebergstuen er inhabil overfor Nylund, og har aldri vært i tvil om den vurderingen.

Renate Larsen og Anette Trettebergstuen møttes første gang i et bryllup i 2016, og begynte å omgås fra 2018. De er med i en vennegjeng på fem som møtes to-tre ganger i året og har jevnlig dialog. Larsen er ikke en av Trettebergstuens nærmeste venner. Trettebergstuen vurderte seg først som habil overfor Larsen, men har etter bistand fra embetsverket konkludert med at hun er inhabil overfor Larsen.

Tina Stiegler er en nær venn av Anette Trettebergstuen. Trettebergstuen nevnte Stieglers navn allerede i den innledende habilitetssamtalen med departementsråden like etter at hun tiltrådte som kultur- og likestillingsminister. Trettebergstuen er fadder til Stieglers barn. Trettebergstuen er inhabil overfor Stiegler, og har aldri vært i tvil om den vurderingen.

---

Fakta om Anette Trettebergstuen (42)

  • Født i mai 1981
  • Studerte statsvitenskap og offentlig styring ved Universitetet i Oslo
  • Har representert Hedmark på Stortinget siden 2005. Nestleder i familie- og kulturkomiteen 2015–2021
  • Ble utnevnt til statsråd i Ap-Sp-regjeringen i oktober 2021. Gikk av 23. juni 2023.
  • Medlem av Hamar kommunestyre fra 1999 til 2007. Leder Hedmark Europeisk Ungdom 1998–2000. Medlem Europeisk Ungdoms sentralstyre 2000–2001. Politisk nestleder Europeisk Ungdom 2001–2002. Leder Hedmark AUF 2002–2004. Politisk rådgiver Arbeiderpartiets stortingsgruppe 2003–2005. Styremedlem i Arbeiderpartiets homonettverk 2005–2006. Medlem DNAs sentralstyre fra 2009.
  • Kåret til «Norges mektigste lesbiske kvinne» i både 2009 og 2010
  • Mottok i 2018 Sørlandets litteraturpris for boka «Homo» sammen med Bård Nylund

Kilder: Stortinget, Wikipedia

---

Mer fra Dagsavisen