Nyheter

Uvanlig fenomen: Spekkhogger adopterte en grindhvalunge

For første gang i historien har en spekkhogger blitt observert i ferd med å ta vare på avkom av en annen art.

Den aktuelle hunnspekkhoggeren, kalt «Sædís», ble ifølge The Guardian observert sammen med en nyfødt grindhvalunge som svømte tett inntil henne i nærheten av Snæfellsnes vest på Island i august 2021. Det var ingen andre grindhvaler i nærheten på det tidspunktet.

Spekkhoggere er rovdyr, så da denne hunnen ble observert i å tilsynelatende ta vare på avkommet til en annen art, kom det som en overraskelse. Men spekkhoggere og langfinnede grindhvaler antas å ha lignende sosiale strukturer og mor-avkom-forhold, noe som gjør omsorgsatferd mellom de to artene til en mulighet.

Spekkhogger med den adopterte kalven - et uvanlig syn, i følge zoologene.

Første gang

Dette er imidlertid første gang en slik sammenheng er dokumentert i den vitenskapelige litteraturen.

– Jeg så med en gang at det var noe rart med det, uttaler Marie-Thérèse Mrusczok til The Guardian. Hun jobbet som observatør på hvalsafaribåten Láki Tours og var vitne til møtet.

Spørsmålet forskerne ikke har klart å svare på, er om kalven ble adoptert etter å ha blitt foreldreløs eller forlatt, eller om Sædís stjal kalven fra foreldrene.

Det vi kan si med sikkerhet, er at hunnen viste beskyttende atferd overfor grindhvalkalven.

—  Marie-Thérèse Mrusczok, observatør

– Det er mange muligheter … men det vi kan si med sikkerhet, er at hunnen viste beskyttende atferd overfor grindhvalkalven, sier Mrusczok.

Spørsmålet forskerne ikke har klart å svare på, er om kalven ble adoptert etter å ha blitt foreldreløs eller forlatt,

Mulig erstatning

Sædís er aldri blitt dokumentert med en egen kalv, så det er mulig at hun forsøkte å adoptere en grindhvalkalv som erstatning. Og Sædís ble observert i samspill med langfinnede grindhvaler igjen i sommer, men kalven som fulgte henne ble ikke observert sammen med henne igjen i 2022.

En redegjørelse for observasjonen og den tilhørende diskusjonen er nå publisert i det Canadian Journal of Zoology, sammen med ytterligere observasjoner av spekkhogger-grindhval-interaksjoner.


Mer fra Dagsavisen