Nyheter

Vedum om laksemøtet: – Dette er klassisk interessekamp

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener de sterke følelsene i oppdrettsnæringen er et uttrykk for «klassisk interessekamp», og satser på at det blir en bred løsning på grunnrenteskatten i Stortinget.

– Grunnen til at dette er kontroversielt, er at det er sterke økonomiske interesser. Det er klassisk interessekamp. Men det blir grunnrenteskatt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagsavisen etter møtet med laksenæringen fredag. Han bruker Gustav Witsøe som eksempel, Salmar-sjefen som raste mot Vedum på NRKs Debatten torsdag:

– Witsøe har jo bygd opp en personlig formue på 50 milliarder, med basis i bruk av naturressurser. Sønnen hans er kåret til Norges rikeste under 30 år. Det er klart at når vi da sier at «dere er kjempeflinke, men framover må dere bidra litt mer tilbake til kystsamfunnene og til fellesskapet», så blir det sterke følelser. For det er store beløp. Men det kommer til å skje, for det er riktig, og Norge er et spleiselag, sier Vedum.

Sa nei takk

På oppfordring fra næringen inviterte Vedum og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) fem av de største oppdrettsselskapene til dialog, innspill og avklaringer på et møte på finansministerens kontor. De fem sa som kjent nei takk og sendte representanter for bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene i stedet. Etter møtet med organisasjonene kommenterte fiskeriministeren at det hadde vært et godt møte, selv om de inviterte gjestene ikke kom.

De to statsrådene fikk avklart overfor næringens representanter at det er reelle inntekter som skal ligge til grunn for beskatning, og at regjeringen vurderer å opprette et uavhengig organ for å fastsette normpriser som grunnlag for skatt. Det punktet ble godt tatt imot, men det var tydelig at det fortsatt er uenighet mellom næringen og regjeringen om grunnrenteskatten. Skatten er ute på høring fram til 4. januar, og først utpå våren vil regjeringen legge fram sitt endelige forslag for Stortinget.

Håper på løsning

Dagsavisen spør Vedum om han vil forsøke å få til et bredt nasjonalt forlik i Stortinget når den tid kommer, særlig siden dette har blitt en så kontroversiell sak.

– Når vi legger fram forslaget vårt så er det jo med et håp om at flest mulig partier stemmer for den saken, sier Vedum.

– Det som ligger fast, er at det blir en grunnrenteskatt, og at den skal være på 40 prosent. Det som er viktig for regjeringen er at det blir et ordentlig bunnfradrag, med en variert struktur, og at partiene i Stortinget kan skrive seg sammen om noen grunnprinsipper. Det hadde vært bra, men vi må jo legge fram det vi mener er rett. Men en bred løsning i Stortinget er alltid av det gode, understreker finansministeren.

Skjønte det ble bråk

Spørsmålet om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen er omstridt langs kysten, og da særlig i oppdrettsfylker som Trøndelag og Nordland. Vedum sier at han på forhånd skjønte at det kom til å bli bråk om dette, men at det likevel er rett å skattlegge.

– Uansett hvilken modell vi hadde hatt på denne skatten, så hadde dette blitt kontroversielt, for dette er klassisk interessekamp, sier Vedum til Dagsavisen.

Krass tone

Tonen er krass mellom regjeringen og oppdrettsnæringen om dagen. I Debatten på NRK torsdag sa Salmar-sjef Witsøe om Vedums grunnrenteskatt:

– Det er et svik. Ikke bare mot undertegnede, men overfor en hel næring, sa Witzøe i programmet på NRK, og hevdet at Vedum tidligere har lovet at han ikke skulle komme med en slik skatt.

At de fem laksegigantene sa nei til å møte regjeringen for å få dialog, innspill og avklaringer syns Vedum ifølge NTB var både «dumt» og overraskende».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen