Nyheter

Lønnsoppgjøret: Fellesforbundet tror det er mulig å unngå streik

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier de tar sikte på å gjennomføre lønnsoppgjøret uten å havne i konflikt, trass i de vanskelige tidene Europa står overfor.

Han sier de også håper å unngå å havne hos Riksmekleren, selv om dette skal «holde hardt», ifølge Eggum.

Onsdag var det forhandlingsstart for tariffoppgjøret med kravoverrekkelse mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Fellesforbundet krever

  • en styrking av medlemmenes kjøpekraft
  • lønnstillegg i form av kronetillegg
  • ekstra lønnstillegg for lavtlønte
  • høyere lønnssatser i overenskomstene
  • økte matpengesatser

– Nå skal vi bruke to uker på å gå godt inn i Norsk Industri sine krav og redegjøre for våre rettferdighetskrav på den økonomiske siden, sier Eggum.

Både han og Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen sier de hadde sett fram til et lønnsoppgjør under mer normale omstendigheter i år, men at krigen i Ukraina har snudd alt på hodet.

[Strid mellom offentlig og privat sektor kan prege lønnsoppgjøret: – Store utfordringer]

– Det vanskeligste nå er at ting har endret seg ekstremt i løpet av 14 dager. Vi så fram til en rask innhenting i økonomien etter pandemien, men så kommer krigen og snur mye av premissene på hodet, sier han.

Saken fortsetter under videoen

– Den påvirker råvareprisene, drivstoffprisene og matvareprisene. Landene i krigen er også land som leverer viktige innsatsfaktorer i industrielle verdikjeder. Våre bedrifter merker konsekvensene, og det ramler inn varsler om permitteringer hver dag, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen