trikkeligaen

180 mål i seks klubber

(Vålerenga - Lyn 4-0). Hun er tatt ut på landslaget, men har vært vraket i VIFs startellever. Nå har Elise Thorsnes begynt å telle igjen.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Og den tellingen fortsatte da Lyn ble utklasset i byderbyet.

179, 180 … Det er tallene veteranspissen nå er oppe i i antall mål i Toppserien for seks forskjellige klubber. (Arna-Bjørnar, Røa, Stabæk, LSK Kvinner, Avaldsnes, VIF).

Dette var hennes to første i Vålerenga, dit hun kom fra Avaldsnes foran denne sesongen. VIF er hennes sjuende klubb i Norge når vi teller med barndomsklubben Kaupanger.

Brukte utestemme

I neste uke skal hun og Synne Jensen (også to scoringer mot Lyn) ut på A-landslagsoppdrag og to kamper not Sverige og Nederland.

Det var først etter pause Thorsnes kom inn mot Lyn. Tre spillere ble byttet ut etter det som beskrives som en tordentale i pausen. VIF ledet 1–0 etter bare en målsjanse og en omgang på lavgir.

– Ja, det ble snakket høyt og det liker jeg. Vi spiller på øverste nivå og det må stilles krav til oss, sier Elise Thorsnes (32) til Dagsavisen.

Celin Bizet Ildhushøy, som hadde tre assist, bekrefter at utestemme ble brukt inne i garderoben, som laget for første gang fikk lov å benytte i denne kampen.

Majgaard: Min feil

Trener Jack Majgaard Jensen setter opp sin kraftige latter (sm definitivt er utestemme) når han hører om den påståtte kjeftingen.

– Nei, men vi var jo helt energiløse i første omgang. Det er min feil som ikke har forberedt dem godt nok. Da gjorde jeg noe med det i pausen, sier Majgaard Jensen om forvandlingen.

For Elise Thorses betydde det at gjennombruddet i VIF endelig kom. Toppscorere som hentes til klubben skal score mål, ikke sitte på benken.

– Jeg har villet fase henne inn, det er alltid utfordrende å komme til en ny klubb med mange forventninger, sier VIF-treneren om hvorfor han ennå ikke har spilt med Thorsnes fra start.

– Og selvsagt kommer scoringene. Hun er jo en klassespiller, det vet vi, sier han.

Thorsnes: Trenerens valg

Elise Thorsnes mener Vålerenga er en av de mest profesjonelle klubbene hun har vært i. Og respekterer trenerens disposisjoner.

– Har du ligget sportslig litt bak skjema ettersom du har startet på benken i de to første seriekampene?

– Nei da, jeg har vært kampfit hele veien. Men treneren har valgt en annen løsning, og det er helt fair. Det skal være kamp om plassene i et lag som Vålerenga, sier hun. Nå håper hun å gjøre både seg selv og makker Synne Jensen (også to mål) enda giftigere.

– Vi jobber med samhandlingen hver dag. Jeg vil også gjøre Synne til en bedre avslutter, sier Thorsnes.

Thorsnes kom til klubben med den elleville målrekorden 178 mål i Toppserien. Nå har hun 180. Målet er selvsagt 200.

– Ja, man må jo ha noe å strekke seg etter, sier Thorsnes, som har 44 mål for Røa og 43 for Avaldsnes. Og 2 så langt for VIF …

Vålerenga spiller borte mot Kolbotn lørdag før det blir to ukers landslagspause.


Lyn ville noe

Synne Jensen ser ballen ligge der og setter inn 1-0 til VIF før pause. Foto:

Disse to lagene har levert overraskende jevne kamper de siste sesongene selv om Vålerenga har endt med god avstand foran på tabellen. Seieren 4–0 ble dramatisk stor, de to siste målene kom på overtid.

Dette var Lyns seriedebut og laget kom til østkanten med en kjent oppskrift. Ligge lavt og satse på kontringer med hurtige spillere. Og kampbildet ble akkurat slik.

Og når kampen ble spilt midt i solsteika mens det var 24 pluss i skyggen, skjønner vi at det ikke kunne presses høyt i nitti minutter her. VIF slet med tempoet i pasningsspillet.

Velkommen til 50 tilskuere

Vålerenga trillet ball uten å komme til sjanser. Lyn ventet på mulighetene, men det tok tid før de kom Første antydning til målsjanse fikk vi etter 23 minutter da en god kontring kom, men Sofie Tunes skrudde skuddet utafor. Hun har en skuddstyrke det er verdt å legge merke til.

Et kvarter senere fikk hun sjansen igjen, denne gang kom hun faktisk helt fri, men valgte å skyte for tidlig. Så etter 36 minutter hadde vi ennå ingen skudd på mål i denne kampen.

Dette var altså kampen der Osloklubbene kunne slippe inn 50 tilskuere og de utvalgte fikk plass på solsiden på Intility. Også de hadde behov for drikkepause underveis.

VIF-scoringene kom

Men scoring ble det omsider da Lyn ikke klarte å klarere ballen etter et hardt innlegg, Iselin Sandnes Olsen snublet i egne bein og da kunne Synne Jensen skyve ballen inn i nettet fra en meters hold fem minutter før pause. Det var VIFs første skudd på mål. Men skudd kan vi vel ikke kalle det.

Scoringen kom som en befrielse for VIF, for de hadde prøvet og feilet lenge. Kantene Iselin Bizet Ildhushøy (høyre) og Synne Jensen (venstre) byttet side, mens midtspiss Rikke Marie Madsen prøvde å time bevegelsene riktig.

Mange endringer

Jack Majgaard Jensen var heller ikke tilfreds med det han så og byttet tre spillere og endret oppstilling til annen omgang.

Elise Thorsnes ble satt inn som spiss og Synne Jensen fikk 10-er rollen bak henne. Rikke Marie Madsen gikk ut på høyrekanten, mens Ildhushøy lå på venstre.

Men det var Lyn som skapte omgangens frste sjanse da Kristin Haugstad dro med seg en langpasning og kom fri på venstrekanten, men VIF-keeper Hannah Seabert viste at hun ikke hadde døser av i varmen. For nå sto hun midt i solsteiken.

Minuttet etterpå ropte hele Lyn på straffespark etter en dytt i ryggen. Det var en slik situasjon der omtrent halvparten av dommerne blåser. Henrikke Holm Nervik gjorde det ikke.

VIF avsluttet best

Så små marginer er det i fotball og i stedet avgjorde VIF kampen like etterpå. Ildhushøy gjorde et godt raid på venstrekanten og la inn til Elise Thorsnes som fikk en relativt enkel jobb ved å sende ballen i nota. Og med 2–0 følte VIF seg åpenbart trygge og ville sikre seieren.

Derfra og inn ble det mange spillebytter hos Lyn, det ble ny drikkepause og de 50 tilskuerne ble irritert på dommeren. Uten at det påvirket kampen i særlig grad.

Runa Lillegård kom inn og ble med på Lyns forsøk på innspurt og jente som senket VIF på Kringsjå i fjor høst fikk i hvert fall av gårde ett farlig skudd.

Lyn fikk løftet laget mer etter hvilen og viste en innsats et toppserielag verdig. Den nye treneren Tom Stenvoll har en spennende tropp å jobbe med. Sesongens mål er å sikre plassen.

Men det var nedtur for laget den sprekken de opplevde på overtid. Elise Thorsnes og Synne Jensen fikk hver sin scoring da det var VIF som kunne komme på overganger.

En jury kåret VIFs midtstopper Stine Ballisager Pedersen til lagets beste spiller. Det betyr jo at forsvaret hadde litt å jobbe med.

Kampfakta

Toppserien kvinner, 2. serierunde lørdag:

Vålerenga – Lyn 4–0 (1–0)

Intility Arena: 50 tilskuere.

Mål: 1–0 Synne Jensen (40), 2–0 Elise Thorsnes (59), 3-0, Elise Thorsnes (90), 4–0 Synne Jensen (90).

Dommer: Henrikke Holm Nervik, Trygg/Lade.

Gult kort: Celin Bizet Ildhushøy, VIF.

VIFs lag: Hanna Seabert – Janni Thomsen, Stine Ballisager Pedersen, Ingibjörg Sigurdardottir, Andrine Tomter (Catherine Bott 46) – Rikke Nygard (Linn Tennebø 46), Dejana Stefanovic, Amanda Andradottir (Elise Thorsnes 46) – Celin Bizet Ildhushøy, Rikke Marie Madsen (Camilla Huseby 84), Synne Jensen.

Lyn: Kirvil Odden Sundsfjord – Emilie Closs, Joanna Aalstad Bækkelund, Iselin Sandnes Olsen – Laura Gashi (Julie Aune Jorde 68), Anna Linnea Palm, Cathinka Friis Tandberg, Emma Stølen Godø (Anna Nerland Aahjem 83), Una Johanne Søyland – Kristin Haugstad (Runa Lillegård 60), Sofie Mykkeltveit Tunes.

Toppserien fotball kvinner lørdag, 2. runde:

Sandviken – Avaldsnes 3-0, Vålerenga – Lyn 4-0, LSK Kvinner – Arna-Bjørnar 5-2, Rosenborg – Kolbotn 3–0.

Spilles søndag: Klepp – Stabæk.











Mer fra Dagsavisen