trikkeligaen

Vålerenga åpnet med drømmescoringer i fleng: – Deilig start på sesongen

(Vålerenga – Avaldsnes 5-3) Dejana Stefanovic åpnet målkontoen med et langskudd av høy klasse, før Celin Ildhusøy overgikk henne med sitt mål like før pause. Like etter kom en ny drømmescoring fra Synne Jensen, og i det hele tatt viste VIF at de vil være med å kjempe i toppen også i år.

Et halvt år etter forrige seriekamp på Intility, der Vålerenga for første gang sikret seg seriegullet, startet gullforsvaret mot et Avaldsnes-lag uten storsigneringen Karina Sævik fra Wolfsburg. Av de nyankomne hos Vålerenga var det også bare det 17-årige stortalentet Amanda Andradottir som fikk sjansen fra start.

De ti første minuttene gikk litt forsiktig for seg fra begge lag, der Dejana Stefanovic’ heading noen meter utenfor etter en corner var det mest spennende som skjedde. Etter 14 minutter fikk Avaldsnes sjansen tre mot to etter en fin frispilling på midtbanen mellom Andrea Nordheim og Jenny Olsen. Førstnevnte angrep en ryggende VIF-kaptein Stine Ballisager Pedersen, og valgte å skyte fra en 18-20 meter. Heldigvis for vertene var ikke det skuddet veldig bra.

Stefanovic åpnet målkontoen med drømmeskudd

Ei som imidlertid har bevist at hu har skuddfoten i orden, er Dejana Stefanovic. I angrepet etter Avaldsnes sitt fikk hu også vist hvordan du skal skyte fra 18-20 meter, da VIFs serbiske midtbanemotor banket ballen ned i hjørnet for Avaldsnes-keeperen. Et nydelig langskudd, som var en verdig måte å score årets første seriemål på.

– Jeg har satt meg som mål å score flere mål fra utenfor 16-meteren i år, så jeg er veldig fornøyd med at det første målet kom allerede i den første kampen. Det betyr mye for meg, og er noe jeg har øvd på, forteller Stefanovic til Dagsavisen.

Vålerenga kunne fått en alle tiders mulighet til å doble ledelsen etter halvspilt omgang, da Rikke Nygard brøt ballen høyt i banen og satte fart på mot Avaldsnes-forsvaret som splittet seg som Rødehavet. Nygard valgte imidlertid ikke å spille gjennom Synne Jensen som hadde all verdens med plass, og prøvde seg selv før hun ble stoppet. Til Synnes Jensens åpenbare fortvilelse.

Ti minutter før pause kom utligningen for Avaldsnes. Selmå Løvås gikk på et strålende løp i korridoren mellom Celin Ildhusøy og Andrine Tomter og slo ballen inn fra dødlinjen. På første stolpe prøvde Ingibjörg Sigurdardottir å klarere den, men skled den rett opp i krysset. Utagbart for en sjanseløs Seabert i VIF-buret, og dermed var lagene like langt.

– Vi må se på hva vi gjør galt med baklengsmålene, for også i dag slipper vi inn for mange mål. Det er ikke noe vi ønsker å gjøre selvsagt, selv om vi scorer mange mål i dag. Vi må fortelle de offensive spillerne våre at de også må jobbe bakover, selv om det er kjekkere å score mål som angrepsspiller, sier VIF-trener Jack Majgaard.

Ildhusøy ga VIF tilbake ledelsen

Fem minutter før slutt fikk Rikke Madsen en stor mulighet til å gi Vålerenga ledelsen tilbake, da VIF rullet opp et fint angrep som begynte ute til venstre før ballen gikk inn i midten til Synne Jensen. Hun ventet på seg en forsvarer eller to, før hu la den ut til en helt ledig Madsen. Alene med keeper Victoria Esson var det Avaldsnes burvokter som gikk seirende ut av den duellen, da Madsens skudd gikk relativt rett på henne.

Vålerenga skulle likevel gå til pause med ledelsen, da Celin Ildhusøy viste fram den X-faktoren hun er en av få i Toppserien som besitter. En strålende pasning fra Stefanovic fra like inne på gjestenes banehalvdel, snek seg over Avaldsnes-forsvaret. Ildhusøy dempet ballen på brystet og tok en touch, før hun kjølig satte ballen ned i hjørnet.

I likhet med de fleste kampene forrige sesong hadde Vålerenga ballen klart mest også i serieåpningen her på hjemmebane, og hvis presisjonen og valgene på den siste tredjedelen hadde vært litt bedre kunne fjorårets seriemestere ledet både med tre og fire mål til pause.

– Vi har jobbet med det at Dejana (Stefanovic) skal slå den ballen fra sin midtbaneposisjon og ut på kantene, som skal skjære inn og score. Så den pasningen kom ikke overraskende på meg, og da var det bare å fullføre jobben, sier Ildhusøy.

Tre mål på fire minutter etter pause

Vålerenga gikk knallhardt ut etter hvilen, og presset Avaldsnes bakover fra start. Fire minutter tok det før presset ga resultater, da Synne Jensen ikke ville være noe dårligere enn Stefanovic eller Ildhusøy. Jensen plukket opp ballen etter en corner, trakk seg litt ut av 16-meteren og ganske stillestående fikk kantspilleren drømmetreff og plasserte den i motsatt vinkel.

Jensen var rett og slett høyt og lavt etter pause, og viste fram den ene lekkerbiskene etter den andre. Like før timen spilt kom Vålerengas fjerde mål for kvelden, og igjen var det Ildhusøy som fikk sette ballen i mål. Midtstopper Sigurdardottir kom på et frispark slått langt ned mot dødlinjen og fikk lagt den ut igjen i feltet, der Ildhusøy dempet ballen og lempet den opp i nettaket.

Avaldsnes la seg imidlertid ikke ned for å dø av den grunn, og reduserte kun minutter etter Vålerengas fjerde mål. En litt halvdårlig klarering like utenfor 16-meteren. En Avaldsnes-spiller prøvde seg på et skudd, som ikke var all verden, men skuddet ble til en perfekt pasning til Kristina Svandal som helt alene foran mål kunne bredside inn 4-2.

– Det er godt å komme i gang med å score flere mål. Vi har jobbet med å bli mer effektive foran mål, da vi skapte mye mer enn vi scoret forrige sesong. På den offensive biten av spillet synes jeg vi leverer veldig bra i dag, sier Ildhusøy.

Vålerenga cruiset inn til seier

Som om ikke det var nok, gikk Vålerenga rett i angrep og scoret sitt femte mål for dagen. Andrine Tomter, som hadde frisparket Vålerenga scoret på tidligere i kampen, la en nydelig corner rett på hodet til Rikke Madsen. Dansken rykket seg fint fri i feltet og styrte headingen ned i hjørnet.

Forrige sesong var Vålerenga veldig solide bakover, men vant kampene likevel med ganske knapp margin. Toppscorer Ajara Njoya scoret bare ti mål, og Vålerenga vant Toppserien med 39 mål på 18 kamper. Offensivt svingte det virkelig av fjorårets seriemestere i seriestarten, men som i oppkjøringen forøvrig ser ikke forsvaret like solid ut som i fjor.

Selv om det frenetiske måltempoet dabbet litt av mot slutten av omgangen, skapte Vålerenga stadig vekk farligheter nok til å score både seks, sju og åtte mål. Kun én gang forrige sesong scoret Vålerenga fem mål i en seriekamp, og det var i 7-0-seieren hjemme mot Klepp. Dagens seriepremiere bærer i hvert fall ikke bud om at Vålerenga har blitt noe mindre målfarlig siden i fjor. Snarere tvert om.

Avaldsnes’ Olaug Tvedten fikk æren av å avslutte drømmescoringenes kamp, med nok en drømmescoring. Midtbanespilleren plukket opp ballen litt ute på kanten, dro seg fint innover i banen og tok en herlig dragning før hun smelte ballen i mål fra 22-23 meters hold. Det ble imidlertid bare et trøstemål for Avaldsnes.

– Det er veldig deilig å få en så god start på sesongen, og spesielt at vi får så mange spillere i gang fra start. Det er mange gode ting vi kan ta med oss fra kampen i dag, også er det en del ting vi må rette på, sier Majgaard.

Toppserien, 1. runde

Vålerenga – Avaldsnes 5-3 (2-1)

Intility Arena, ingen tilskuere

Mål: 1-0 Dejana Stefanovic (16.), 1-1 Ingibjörg Sigurdardottir s.m (36.), 2-1 Celin Ildhusøy (43.), 3-1 Synne Jensen (49.), 4-1 Celin Ildhusøy (59.), 4-2 Kristina Svandal (61.), 5-2 Rikke Madsen (63.), 5-3 Olaug Tvedten (90.)

Vålerenga (4-3-3): Hannah Seabert – Andrine Tomter (Camilla Huseby fra 68.), Stine Ballisager Pedersen, Ingibjörg Sigurdadottir, Janni Thomsen – Amanda Andradottir (Elise Thorsnes fra 57.), Rikke Nygard (Ylinn Tennebø fra 68.), Dejana Stefanovic (Emilie Østerhus fra 85.) – Synne Jensen, Rikke Marie Madsen (Mari Nyhagen fra 85.), Celin Bizet Ildhusøy.

Gule kort: Olaug Tvedten, Avaldsnes

Dommer: Emilie Rodahl Torkelsen, Bækkelaget