Nyheter

Beirut-eksplosjon kan ha vært på over et kilotonn

Den kraftigste eksplosjonen i Beirut tirsdag tilsvarte en detonasjon av mellom 1 og 2,2 kilotonn TNT, ifølge eksperter nyhetsbyrået AP har snakket med.

Ekspertene baserer sin vurdering på en måling av krateret, slik det kan ses på satellitt- og luftfoto av området, og meldinger om hvor sjokkbølgen knuste vindusruter i nærområdet.

Kilotonn brukes gjerne som et mål på sprengkraften i atomvåpen. Det antas at atombomben som ble sluppet over den japanske byen Hiroshima for 75 år siden, hadde en sprengkraft på omkring 15 kilotonn – det vil si at den tilsvarte 15.000 tonn av det høyeksplosive stoffet TNT.

Les også: Katastrofen rammet et land nær kollaps

Beirut-eksplosjonen ser ut til å ha hatt en kraft på 2,2 kilotonn, mener analytiker og våpenekspert Sim Tack i det private etterretningsfirmaet Stratfor.

Den israelske eksperten But Hayoun anslår kraften til omkring 1 kilotonn. Han har også vurdert opplysningene som er kommet om mengden ammoniumnitrat som var lagret i havneområdet.

Han understreker imidlertid at man må være forsiktig med spesifikke uttalelser, siden informasjonen om hendelsen ennå er mangelfull.

Norge sender krisehjelp til Libanon: – En uoversiktlig situasjon

Mer fra Dagsavisen