Nyheter

Høyre kan ende opp med makt i kun tre av Norges 20 mest folkerike kommuner

De rødgrønne vinner kampen om makt i et flertall av Norges mest folkerike kommuner. Høyre er bare sikret ordføreren i tre kommuner.

Det viser det foreløpige «ordførerregnskapet» når forhandlingene er avsluttet i flertallet av kommunene. Ifølge en oversikt fra Kommunal Rapport er forhandlingene i mål i 316 av Norges 356 kommuner.

Klassekampen har sammenfattet en oversikt over hvilke partier som tar makten i det som vil bli landets 20 mest folkerike kommuner fra 1. januar 2020, etter kommunesammenslåingene.

Ap er sikret ordføreren i 13 av kommunene. Det inkluderer Stavanger, der Ap tar makten for første gang på 24 år. I tillegg får de ordføreren i Drammen, som Høyre har styrt siden 2003.

Høyre er kun sikret ordførere i tre av de mest folkerike kommunene: Asker, Bærum og Sandefjord.

I fire av de 20 største kommunene pågår det fortsatt forhandlinger. I Oslo, Bergen og Tromsø forhandler de rødgrønne og vil mest sannsynlig komme i havn. I Kristiansand er utfallet usikkert.

Statsminister Erna Solbergs (H) mål før ett år før valget var at Høyre skulle vinne de fire største byene, i tillegg til at minst halve Norges befolkning skulle bo i Høyre-styrte kommuner.