Nyheter

- Større klasseskiller med Siv og Erna

Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot blåblå helsepolitikk. Høyre og Frps privatisering vil svekke helsevesenet og splitte fagmiljøene, mener han.

Helseminister Jonas Gahr Støre angriper Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensens helsepolitikk, som vil åpne opp for flere private klinikker og la staten ta regningen for flere private helsetilbydere. I dag taler Støre på AUFs landsmøte i Oslo. Her maner han ungdommen til å stå opp mot høyresidens markedstenkning i helsesektoren.

- Høyre og Frp har en helsepolitikk, særlig for sykehusene som jeg mener fører oss i full fart mot et oppdelt helsevesen med kommersialisering av en rekke helsetjenester. Det vil svekke kvaliteten og sikkerheten for at alle som har behov for hjelp får et trygt tilbud, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagsavisen.

Sugerør i statskassa

Tirsdag kritiserte Erna Solberg regjeringen og Støre i Dagsavisen for behandlingsfeil og lange helsekøer. Høyre vil slippe til private aktører for å få bukt med helsekøen hvor 275.000 pasienter venter på hjelp. Solberg vil la pasienter shoppe rundt etter rask diagnostikk og den beste behandling - på statens regning. Støre mener høyresiden i virkeligheten vil legge til rette for at kommersielle aktører kan tjene store penger på helsevesenet.

- Høyre foreslår en storstilt offentlig finansiering av oppstart av private helsetilbud. Det betyr i praksis å gi private et sugerør ned i statskassa, sier han.

«Falsk trygghet»

Støre, som har vært helseminister i en måned, mener Høyre taler med to tunger og skjuler en brutal kommersialisering av helsevesenet bak ord som «trygghet» og «mangfold».

- Jeg mener de bruker ordet trygghet for å dekke over ganske brutale grep: De sier at du skal ha en trygg vei tilbake til jobb ved å kutte trygden din. Og de sier at de vil at du skal ha en trygg adgang til helsetjenester ved å slippe private til. Jeg mener de strekker begrepet trygghet så langt at det ryker i to, sier Ap-toppen.

Ved å slippe til flere private og bygge opp private helsetilbud mener Støre Høyre og Frp vil:

* * Bygge ned og splitte fagmiljøene på sykehusene.

* * Det offentlige helsevesenet vil få færre fagarbeidere fordi leger, sykepleiere og laboratoriemedarbeidere vil trekkes til private klinikker.

* * Klasseskillene vil øke mellom de som kan betale for rask behandling og de som må vente.

«Større forskjeller»

Støre poengterer at Norge er et land med små forskjeller, sammenlignet med andre land. Men de sosiale forskjellene som finnes er særlig tydelige når det gjelder helsa: I Oslo er forventet levealder i bydel Sagene 68 år, mens den i mer velstående Vestre Aker er 80,5. Altså lever man i gjennomsnitt 12 år lenger i bydelen på vestkanten enn i bydelen på østkanten.

- Et betalingsmarked innenfor helse, hvor man kan kjøpe seg raskere behandling, vil øke klasseskillene ytterligere, sier Støre.

Lang valgkamp

Støre mener Høyres oppskrift på å kutte helsekøene ved å slippe til flere private kan koste staten dyrt.

- Det Høyre forsøker på vil invitere til en ukontrollert bruk av offentlige penger som er uansvarlig. Private tilbud vil få gratis offentlig finansiering, sier han.

Ti måneder før valget mener han det er viktigere enn noen gang å trekke fram forskjellene i høyresidas og venstresidas politikk.

- Dette viser at Høyre og Erna Solberg i virkeligheten er mer opptatt av milliarder enn mennesker, sier Støre.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen