Nyheter

Krim, veteraner - og noen nye navn

Nå starter bokhøsten. Krimforfatter Jørn Lier Horst er dobbelt aktuell i høst, med krim for voksne og krim for barn.

Samme hva meteorologene måtte melde om sensommersol og varme - bokhøsten kommer tidligere og tidligere for hvert år. Nå er den her allerede, med rykende ferske bokstabler av nye og gamle forfattere i alle landets bokhandlere.

Blant de nye er Jørn Lier Horsts åttende bok i serien, «Jakthundene», om politietterforsker William Wisting som kommer torsdag neste uke. I den møter vår mann uønsket motstand, attpåtil fra sine egne: - Alle etablerte krimhelter kommer jo til en periode med suspensjon. Nå er det Wistings tur til å være under etterforskning. For sytten år ledet han etterforskningen av en drapssak som fikk veldig stor medieomtale. Nå er den antatte gjerningsmannen ferdig sonet, og finner fram til nye bevis som sannsynliggjør at han ble uskyldig dømt den gangen for sytten år siden, sier Horst til Dagsavisen.

Kalde saker

Politietterforsker Wisting anklages for å ha plantet falske bevis, og må resten av krimromanen jobbe utenfra, både for å renvaske seg selv og for å finne ut hva som faktisk skjedde den gangen for sytten år siden. Ifølge Jørn Lier Horst, som selv er etterforskningsleder i larvikpolitiet, trenger det ikke være en ulempe at det har gått noen år i en kriminalsak:

- Jeg har en del erfaring med å etterforske såkalte cold cases, kalde saker. Noen ganger kan det faktisk være enklere å etterforske nå enn den gangen. Ofte kan viktige vitner ha holdt tilbake informasjon fordi de da ugjerningen skjedde sto i et avhengighetsforhold til involverte personer. Noen år etterpå har de kanskje en annen livsstil som gjør at de kan fortelle, sier han.

Jager i flokk

Bokas tittel, «Jakthundene», viser til den blodtåka som kan ramme selv erfarne politietterforskere.

- Det handler om hva som kan gå feil i en etterforskning. Når man står helt uten spor, går man bredt ut. Men så får man plutselig tak i en flik av noe man tror kan være essensielt, og retter all etterforskning mot dette sporet, blind for andre muligheter. Man jager i flokk.

Omtrent som pressen ofte anklages for:

- Media spiller en viktig rolle i boka. Pressen påvirker definitivt etterforskningen, i dag mer enn for sytten år siden. Det er en del av politiets hverdag man ikke kan ignorere.

Også for barn

Jørn Lier Horst er dobbelt aktuell i høst. Bind to av de planlagte tolv i CLUE-serien, som er krim for barn, har fått tittelen «Maltesergåten». Der gjelder det å finne igjen en forsvunnen gullklokke, verdt mange millioner. Barna Cecilia, Leo, Une og hunden Egon tar saken. I likhet med forrige bok utspiller handlingen seg ved Perlen Pensjonat, som rommer like mange hemmeligheter som rom.

- Jeg går fram på samme måte når jeg konstruerer mysterier for voksne, som for barn. Bruker realismen fra voksenbøkene, selv om bøkene for yngre lesere har færre lag og er en god del kortere, sier Horst.

Kjartan Fløgstad, «Nordaustpassasjen» (20. august): Fra iskalde Sibir og brennheite Mexico trekker Fløgstad linjer som forklarer hvordan 22. juli kunne skje, og hvor galt det går med kapitalismen uten fiender.

Per Petterson, «Jeg nekter» (september): To barndomsvenner møtes etter tretti år ved brua til Ulvøya. En med loslitt lue og fiskestang, den andre med en rådyr Mercedes. Sterke tilbakeblikk følger.

Lars Saabye Christensen, «Sluk» (august): Saabye Christensen vender tilbake til 60-tallet i en bok om sine egne foreldre og deres generasjon.

Vigdis Hjorth, «Leve posthornet!»: En kvinne mister stillingen sin som kommunikasjonsrådgiver, og begynner å jobbe for postansattes kamp mot postdirektivet, samtidig som hun prøver å nærme seg fellesskapet.

Ingvar Ambjørnsen: «Natten drømmer om dagen»: En mann vandrer rundt i naturen og tar seg inn i andres hytter, helt på utsiden av samfunnet han ikke ønsker å tilhøre.

Trude Marstein, «Hjem til meg»: Allmennlege Ove er glad i damer og notorisk utro, noe leseren får seks ulike eksempler på fra seks ulike år.

Heidi Linde, «Agnes i senga»: Humoristisk om Agnes, 32 år, som knust av kjærlighetssorg har flyttet hjem til sin far.

Jan Roar Leikvoll, «Bovara» (15. august): Svart fortelling om gartneren ved et kloster som en dag får en prostituert jente på flukt på døra. Han har makt over liv og død.

Gabi Gleichmann (debutant), «Udødelighetens elixir»: Nær tusen års historie om en familie som kjenner oppskriften på udødelighet, med blant andre Voltaire, Hitler, Freud og Stalin på rollelista.

Ari Behn, «Skyt meg, elsk meg»: En ung asylsøker får avslag på asylsøknaden etter fem år, og havner på rømmen i Norge. I Paris funderer en norsk forfatter over forholdene i hjemlandet.

Jørn Lier Horst, «Jakthundene»: Se intervju

Gunnar Staalesen, «Der hvor roser aldri dør» (17. august): Varg Veum har vært ordentlig på fylla, men tørrlegges når han får høre om en tre år gammel jente som forsvant for 25 år siden.

Tom Kristensen, «Korsbæreren» (22. august): Den japanske mafiaen er på jakt etter en amerikansk bankmann. Han flykter til Oslo, i håp om at hans bankansatte ekskjæreste vil kunne hjelpe.

Anne Holt, «Skyggedød». Voldsetterforsker Inger Johanne Vik etterforsker en vanskelig sak om mulig barnemishandling i et bedrestilt miljø, fortalt mot 22. juli.

Trude Teige, «Svik»: Et drap på en tysk turist i ei idyllisk sunnmørsbygd utløser et ras av uoppklarte gåter. Et nytt mord begås.

E.L. James, «Fifty Shades of Grey»-trilogien, september. Den erotiske trilogien om et komplisert kjærlighetsforhold har solgt eventyrlig i USA. Nå kommer den på norsk.

Cecilia Samartin, «Dõna Maria»: Ny fortelling fra Cuba, denne gangen om demokratiforkjemperne «kvinner i hvitt».

Carlos Ruiz Zafón, «Himmelens fange»: Barcelona er igjen bakteppe for mannen bak «Vindens skygge».

P.D. James, «Døden kommer til Pemberley»: Et mordmysterium om hvordan det gikk med Elizabeth Bennet og Mr. Darcy etter «Stolthet og fordom».

Mer fra Dagsavisen