Nyheter

CV – så vanskelig!

En eller to sider? Hva skal med? Hvem kan være referanser?

CV-en volder hodebry for mange jobbsøkere. Det er en av konklusjonene etter at Dagsavisens jobbpanel svarte leserne på spørsmål om jobb og karriere denne uken.

Undersøkelser viser at et stort flertall av arbeidsgivere ser på CV-en før de ser på søknaden. Med andre ord lønner det seg å legge arbeid i utformingen.

– CV er viktig. Den er sammen med søknaden inngangsporten for at du skal komme på intervju påpeker rådgiver i Aetat Arbeidsdirektoratet Kristin Kvanvig.

Maks to sider

– Hvordan ser den perfekte CV ut?

– Vanskelig spørsmål. Men det viktige er at CV i likhet med søknaden skreddersys til den enkelte jobb. For hver gang du søker på en ny jobb gå inn og se om det trengs justeringer. Det kan for eksempel være at språket endres på i forhold til språket i jobbannonsen sier Kvanvig.

– Hvor lang skal en CV være?

– Det er en tendens til at CV blir stadig lengre og søknaden kortere. Men den må ikke overstige to sider. Og aller helst bør den være på én side sier hun.

Kvanvig skiller mellom hva du ha med og hva du kan ha med på en CV. På må-listen er personalia arbeidserfaring utdanning samt kurs og sertifikater.

Beskriv jobbene

Dersom det siste du gjorde var å fullføre en mastergrad eller annen tung utdanning setter du opp denne bolken først. Dersom du er eller har nylig vært i jobb kommer erfaring først. Under dette punktet kan du også føye på ulønnet organisasjonserfaring og verv dersom det er relevant.

Punktene oppføres i omvendt kronologisk rekkefølge – det siste først.

– Skal CV inneholde absolutt alle jobber man har hatt?

– Det kommer an på. Strøjobber og sommerjobber er ikke så nødvendigvis interessant. Bruk heller plass på å beskrive kort hva jobbene du har hatt innebar av ansvar og arbeidsoppgaver anbefaler hun.

Et velkjent problemstilling er «hull» i CV.

– Aldri skriv at du har vært arbeidsledig. Skriv i så fall arbeids-/eller jobbsøkende. Alternativt redegjør for «hullet» i søknad eller intervju. Vektlegg hva du har gjort i denne perioden. For eksempel at du deltatt i frivillig organisasjonsarbeid eller vært hjemme med små barn.

Under kurs og sertifikater har du mulighet til å fronte ekstrakvaliteter. Har du tatt IT-kurs eller minibusslappen kan dette føres opp. Men ikke fyll ut denne bolken bare for å fylle den ut. Irrelevante kurs kan du droppe. Og arbeidsgiver er neppe heller interessert i om du har billappen dersom du ikke trenger det for jobben.

Ikke familie

På Kvanvigs «kan-liste» er opplysninger som sivilstand interesser verv og ikke minst nøkkelegenskaper. Sistnevnte er en oppsummering av din CV. Du trekker fram det som er mest relevant av erfaring og personlige egenskaper og presenterer det i stikkordsform.

– Her kan du oppsummere med noen korte stikkord om deg selv som at du for eksempel er omstillingsdyktig selvstendig og fleksibel sier Kvarvig.

Referanser er ikke et must men mange foretrekker likevel å runde sin CV med aktuelle kontaktpersoner.

Det kan være din forrige sjef lærer fagforeningsleder eller lignende. Du må få klarsignal fra referansene før du fører dem om på CV-en.

– Men sett bare unntaksvis opp venner eller nær familie advarer rådgiveren.

Mer fra Dagsavisen