Nyheter

Kjære skoledagbok

Ikke før var skolen slutt og ferien begynt før butikkhyllene ble fylt opp med høstens og vinterens skoledagbøker.

«Kjære skoledagbok. I dag har jeg shoppet Miss Sixty-bukser spist Whopper og sendt 96 sms-er. Magnus i åttende smilte til meg i dag. Gleder meg til Idol-konserten. Storebror er teit.»

– Skoledagbøkene handler om mye mer enn bare skolehverdagen. De fungerer som scrapbook ferieminnebok og filofax for tenåringene forklarer Tomas Algard sjefredaktør i forlaget Damm. Hvert halvår selges det rundt 100.000 skoledagbøker i Norge forteller Algard.

Nå er skoledagbok-klassikeren «Pusur» er i hyllene sammen med «Harry Potter» «Idol» (selvsagt) «Topp» «Plysj» «Snoopy» «Ole Brumm» «Witch» «Oh boy» og «Oria Orakel». Sistnevnte er en nyhet av året: En skoledagbok som spår din framtid.

Mer stæsj enn før

– Skoledagbøkene er ganske lojale mot sine konsepter. Men vi ser at de blir mer og mer lik de voksnes filofaxer. Dessuten er det mer stæsj som kort plastlommer og penner forteller Algard.

En av de mest populære bøkene hos de eldre brukerne er «Oh boy». Forsiden prydes av en ung gutt i bar overkropp og alle førstesidene i en ny måned prydes av pinup-gutter. «Oh boy»-konseptet ble lansert for ni år siden. Det skjedde etter at den gang 14 år gamle Terry Nordal kontaktet Egmont Serieforlag og etterlyste en bok som tok tenårsjenters interesse på alvor. I dag er Nordal redaktør i Egmont.

– «Oh boy» er utformet for jenter og det er gjort av jenter forteller Nordal og hevder at det ikke er kommet alvorlige reaksjoner på bokens form.

– Det har kommet enkelte reaksjoner på at boken er diskriminerende men vi tar bare tenåringsjenters drømmer og interesser på alvor og vi synes det gjøres på en tekkelig måte.

Peiler trender

Da var det mer alvorlig da en feit katt lanserte sin egen skoledagbok på 80-tallet. «Pusur» er pioneren i skoledagbok-segmentet.

– Jeg husker det kom reaksjoner på sjargongen men nå er det sjelden foreldre steiler over innholdet sier Algard.

– Vi forsøker hele tiden å peile trendene slik at skoledagbøkene har troverdighet føles oppdaterte og appellerer til barn og unge. Men de skal ikke provosere.

Mer fra Dagsavisen