Nord-Norge

Her er det ikke lov å føde

Den lengste avstanden til fødestua har kvinner som bor på Svalbard. – Jeg valgte å reise fire uker før termin, sier Anna Prestsæter.

VADSØ (Dagsavisen): Det heter seg at det ikke er lov og føde eller dø på Svalbard. En akutt død kan man ikke lage forbud mot, men en gravid kvinne må forlate øya minst tre uker før termin. Longyearbyen sykehus er bare et akuttsykehus og har ikke mulighet å ta imot fødende.

− Det er fritt sykehusvalg, derfor valget jeg å reise til hjembyen min, Lillehammer for å føde. Reisen ble dekket og jeg bodde hjemme hos mine foreldre, sier Prestsæter.

Ville ha litt margin

Den totale reiselengde fra Longyearbyen til Lillehammer er 1.910 kilometer. Hvis alt går på skinner, tar hele reisen cirka seks timer. For Prestsæter gikk alt bra da Otto ble født. Mannen klarte også å trosse vinterværet og kom til Lillehammer en uke før fødselen.

− Jeg valgte å reise litt før for å ha litt margin. Dårlig vær og en akuttsituasjon kan føre til en situasjon du ikke ønsker å være i. Blir det akutt er eneste muligheten ambulansefly som fort tar seks til åtte timer før du er på sykehus i Tromsø, hvis du er heldig med været, sier Prestsæter.

Flyselskapene bestemmer

Flytiden til Tromsø er en og en halv time, avstanden er 960 kilometer.

− Det er flyselskapene som krever at gravide skal reise ned tre uker før termin, sier avdelingsleder Kristin Furu Grøtting ved Longyearbyen sykehus.

Men det kan være tilfeller der det anbefales å reise til fastlandet tidligere.

− Ved risikosvangerskap anbefaler vi at de reiser tidligere. Blir det komplikasjoner er det ikke sikkert vi klarer å ta vare på mor og barn. Vi ønsker oss ikke fødsler her. Vi har en kuvøse – men vi har ikke personale til å håndtere den, sier Grøtting.

20 barn i året

Kvinner i Longyearbyen føder cirka 20 barn i året, ingen barn blir født på Svalbard. Siste fødsel på Svalbard var i 2009 da tvillinger ble forløst med keisersnitt på Longyearbyen sykehus før de ble fraktet i ambulansefly til Tromsø.

− Nærmeste sykehus er Tromsø, men mange bruker hjemkommunen. Utenlandske statsborgere reiser stort sett til hjemlandet for å føde, sier Grøtting. Det er cirka 750 utenlandske statsborgere av i befolkning på 2500 på Svalbard.

Anna Prestsæter ble fulgt godt opp både før og etter fødselen.

− Kvinner som har født skal ha seks ukers kontroll. Vi har jordmor og helsestasjon med to stillinger. I tillegg til jordmor har vi en helsesykepleier som jobber med alle opp til de er 20 år, sier Grøtting.

Sykehuset har hatt rekrutteringsproblemer med å få besatt stillingene med kompetanse i begge fag. Derfor har de prioritert jordmorkompetansen.

– Vi kan ikke lære en helsesykepleier å ta imot barn, men vi kan lære en jordmor å være helsesykepleier, sier Grøtting.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen