- Skal mye til før det kan betraktes som sjikane

Ytringsfrihetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen tviler på at en politianmeldelse i Rygge-konflikten vil føre fram, og minner om at ytringsfriheten har vide rammer.

Av Paul Norberg

Varaordfører og gårdeier Finn-Erik Blakstad i Rygge er i konflikt med egen kommune, men også med naboene. 16 naboer, deriblant Sverre Been, har klaget på driften av Ekeby gård. De klager på høyt støynivå når det pågår fester i selskapslokalene på gården, og mener at driften av gårdsbutikken strider mot vedtak fra Fylkesmannen i Østfold.

Blakstad informerte nylig på Ekeby gårds Facebook-side om at de ulike tilbudene på gården er stengt på grunn av klagen fra nevnte Been. Det fikk Been til å reagere skarpt, mot det han oppfatter som uthenging og sjikane, slik Dagsavisen Østfold skrev onsdag.

– Blakstad har bevisst hengt ut meg, selv om han utmerket godt vet at det er 16 naboer som har gått sammen om de høyst reelle klagene våre. Jeg oppfatter det som sjikane, og synes det er ganske oppsiktsvekkende av en varaordfører å bruke den slags skyts mot en innbygger i kommunen. I kommentarfeltet rettes også angrepene mot meg. Blakstad bruker en arena som jeg ikke engang er inne på, og dermed får jeg heller ikke anledning til å ta til motmæle, sier Sverre Been.

- Har sett langt verre

Under Facebook-posten er det også flere ufine karakteristikker av Sverre Been i kommentarfeltet.

Medieekspert og tidligere sekretær i Pressens Faglige Utvalg (PFU), Gunnar Bodahl-Johansen, er likevel i tvil om Sverre Been vil vinne fram med en politianmeldelse.

– Ytringsfriheten har vide rammer, og jeg har sett langt verre på nettet enn det som ble lagt ut av Blakstad. Det er mye enkeltpersoner kan oppleve som hets og sjikane, men som likevel ikke kan defineres som dette i juridisk forstand.

– Har det betydning at Been ikke selv er på sosiale medier?

– Ikke nødvendigvis. Det er naturligvis en veldig direkte og uvant språkbruk på Facebook, men det skal mye til før det kan betraktes som sjikane, sier Bodahl-Johansen.