Råde

Nå opplever UDI større pågang av flyktninger enn under krisen i 2015

På under en uke har antall flyktninger fra Ukraina mer enn tidoblet seg i Norge.

I slutten av uke 8 ankom de første ukrainske flyktningene Norge, etter å ha rømt fra sitt krigsherjede hjemland. Den uka ankom det totalt 49 personer til Nasjonalt ankomstsenter i Råde.

Siden da har senteret opplevd en eksplosiv vekst.

Tirsdag forrige uke kom det 21 asylsøkere på én dag. På søndag kom det 224.

Totalt er det nå rundt 700 asylsøkere på ankomstsenteret i Råde – de aller fleste ukrainere. Der har trykket vært så stort den siste tiden, at UDI nylig besluttet å sende noen av de ukrainske flyktningene til Scandic hotell på Helsfyr i Oslo i stedet.

Knut Jostein Berglyd, UDIs stedlige representant på Nasjonalt ankomstsenter, anslår at rundt 40 prosent av dem som nå holder til på ankomstsenteret, er barn.

– Så mange barn har vi aldri hatt her, forteller han.

Aldri fått så mange flyktninger på så kort tid

Nasjonalt ankomstsenter ble opprettet i 2015, som et svar på flyktningkrisen Norge og resten av Europa opplevde det året. Ifølge UDI mottok de rekordmange 31.145 asylsøknader i 2015, opp fra 11.480 året før. De fleste, rundt en tredjedel, kom fra Syria.

Akkurat nå er situasjonen enda mer krevende enn da.

– Trykket på ankomstsenteret er for øyeblikket det sterkeste vi har opplevd noen gang på så kort tid, inkludert i 2015, forteller Berglyd.

Inntil nylig var det nasjonale ankomstsenteret rigget til å ta imot 30 asylsøkere om dagen. Nå kommer det altså et hundretalls nye ukrainske flyktninger hver eneste dag.

Det betyr at ankomstsenteret har måttet oppskalere på alle fronter. Det inkluderer bemanning og antall telt- og sengeplasser. Totalt kan de utvide til rundt 1.000 sengeplasser. Dersom tilstrømmingen av flyktninger fortsetter på samme nivå, vil det snart bli nødvendig. Antall asylsøkere som forlater ankomstsenteret er nemlig langt lavere enn antall nyankomne, i hvert fall for øyeblikket.

Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Ankomstsenteret. Flyktninger. Asylsøkere. Drone.

Har satt opp telt ute

Tilstrømmingen av flyktninger har ført til lange ventetider for mange ukrainere og andre asylsøkere på Nasjonalt ankomstsenter. Før de kan komme inn på selve senteret, må de registreres. De siste dagene har pågangen vært så stor, at ankomstsenteret, med hjelp av Sivilforsvaret, har satt opp midlertidige og oppvarmede telt utenfor senteret. Her kan asylsøkerne nå vente før de kommer inn på selve senteret for å registrere seg.

I tillegg har senterets gymsal/flerbrukshall blitt omgjort til en teltplass. Der har det blitt lagt ut madrasser som folk har kunnet sove på, i påvente av registrering.

– Vi føler vi har kontroll på dette. Med det antallet sengeplasser i bruk og det høye nivået på bemanningen vi har nå, så er vi i en beredskapsstatus. Det er selvsagt krevende å opprettholde over lang tid, forteller Berglyd.

Han legger til at UDI jobber med flere beredskapstiltak, som kan iverksettes ved behov. Blant annet blir busser nå sendt videre til Scandic hotell på Helsfyr i Oslo. Enkeltpersoner, de som ankommer i privatbiler, tas imot fortløpende på ankomstsenteret.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen