Moss

Kan bli friby for kunst

FREMMER YTRINGSFRIHET: Moss kan få status som friby for kunstnere som blir forfulgt i sitt eget hjemland. Det vil kunne sette Moss på kartet, i tillegg til å bidra til å verne om ytringsfriheten, mener SOK-leder.

Dersom rådmannen og administrasjonen gir sin velsignelse, kan Moss bli en såkalt «friby» for kunstenere som blir forfulgt eller av andre årsaker ikke er fri til å utøve kunst i sitt hjemland. Det kan leder i Skole-, oppvekst- og kulturutvalget (SOK) i Moss kommune, Sindre Westerlund Mork (V) bekrefte.

Forslaget om å gjøre Moss til friby kom i utgangspunktet som et innspill til kulturplanen for kommunen i perioden 2015-2026. I høringsrunden foreslo nemlig Moss og Omegn Musikkråd å gjøre Moss til friby for musikere, og viste til lignende ordninger for forfattere - noe som er etablert i en rekke andre norske byer (se faktaboks).

- Kjempespennende

Men i kulturplanen lå det allerede et forslag om en Artist in Residence-ordning, hvor kunstnere, primært fra våre vennskapsbyer, skulle kunne komme og bo i en kunstnerleilighet i Moss mens de arbeidet her i byen. Argumentet var at dette vil fremme internasjonalt kultursamarbeid.

- Musikkrådet spilte så inn at Moss burde bli en friby for musikere, og da slo vi det sammen og foreslår nå at Moss både kan ha en «vanlig» Artist in Residence-ordning i tillegg til å være en friby for både forfattere, musikere og andre kunstnere fra land hvor de blir forfulgt og ikke får mulighet til å utøve og uttrykke seg fritt, forklarer Mork.

Det var Arbeiderpartiet (Ap) som fremmet forslaget i SOK, og deretter i bystyret. Begge steder fikk de støtte fra resten av opposisjonen samt Høyre og Venstre, og i bystyret også fra KrF. Det var kun Frp som stemte mot forslaget.

- Jeg syns dette er et kjempespennende forslag som også kan gjøre at mossefolk blir eksponert for kunst de ikke tidligere ville hatt mulighet til å se, påpeker Aps Shakeel Rehman.

- Kan bli et forbilde

Han trekker fram situasjonen for kunstnere i Midtøsten som eksempel:

- Se for deg at situasjonen i en rekke av disse landene, hvor kvinner, barn, uskyldige og sivile blir forfulgt og lever i utrygghet. Kunstnere i disse landene blir ofte forfulgt og til og med drept for sine synspunkter og ytringer. Ved å være en friby for disse kunstnerne, vil vi gjøre et viktig humanitært arbeid, i tillegg til at kulturlivet i Moss vil bli beriket med nye mennesker, tanker og ideer. Vi kan også bli et forbilde for andre kommuner, sier Rehman, og får støtte fra SOK-leder Mork.

Mork understreker imidlertid at vi her snakker om minst et tiårsperspektiv.

- Fram mot 2019 skal vi satse på Parkteatret, kulturskolen og stabilitet for andre aktører i Moss. Deretter kommer videre satsinger, slik som denne.

Rådmannen skal også komme med en vurdering i saken, før det eventuelt kan gjennomføre. For det er ikke gratis å ha en kunstnerleilighet og status som friby.

- Men det er viktig at vi som politikere er utålmodige i kultursaker slik som denne. Vi må være utålmodige overfor rådmann og administrasjon, og for Ap er det veldig viktig at kultur ikke blir en salderingspost i budsjettene, sier han.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen