Nyheter

Kommunen stanset salg av mossekråka

Den lokale skiltfabrikken Kraftex solgte skilt med det gamle kommunevåpenet i Moss. Da grep kommunen inn.

Ja, vi ga beskjed til Kraftex AS om at selskapet ikke kan selge suvenirer, som er kopier av mossekråka, sier rådmann Hans Reidar Ness.

Mossekråka er blitt et symbol som mange mossinger gjerne vil ha et minne om.

Inntil få dager siden reklamerte Kraftex for miniatyrutgaver av det tidligere byvåpenet til Moss. Nå er dette slettet, etter beskjed fra administrasjonen i Moss kommune.

Jeg vil understreke at vi har et utmerket forhold til Kraftex, og selskapet har alltid gitt oss god service. Dette var nok en glipp, som ikke endrer noe på vårt forhold til bedriften, sier Hans Reidar Ness.

LES OGSÅ: Mossekråka ble satt ut på nytt etter å ha blitt stjålet fra sentrum: – Håper den får stå i fred nå

Kraftex AS i Moss lager våpenskjold og skilt, blant annet kommunevåpen og til Forsvaret. Her er daglig leder Kristian Lauritz Wiborg.

Daglig leder Kristian L. Wiborg i Kraftex AS fikk beskjed av rådmannen i Moss om at det ikke var tillatt å selge suvernirer av mossekråka til byens innbyggere.

Ordknapp

Daglig leder i Kraftex AS, Kristian L. Wiborg, er ordknapp. Han bekrefter at det har vært en viss etterspørsel etter kråka, men slår fast at bedriften ikke har anledning til å selge kopier av et byvåpen til enkeltpersoner.

Det er kommunene som eier rettighetene til sine byvåpen. Det forholder vi oss til, sier Wiborg.

Spesielle regler

Kaare Seeberg Sidselsrud er styreleder i Norsk Heraldisk Forening. Han forteller at det er spesielle regler for bruk av et kommunevåpen.

Jeg kjenner ikke konkret til forholdene i Moss, men det er helt klart at Moss kommune eier, og har alle rettigheter til både det nye og det gamle byvåpenet. Det er bare folkevalgte organer, administrasjon og etater som har anledning til å bruke et byvåpen, sier han.

Mer fra Dagsavisen