Nyheter

Svarer på nazi-markeringene i Østfold med infokveld om krystallnatten

Organisasjonen Felles Front mot nazisme i Moss skal minne innbyggerne om masseutryddelsen av jødene under 2. verdenskrig.

Den 11. november skal de holde en markering av krystallnatten på House of Foundation i Moss. Der blir det blant annet førstehåndsfortellinger fra 2. verdenskrig og kampen mot nynazisme i Sverige og Norge.

– Vi ønsker å arrangere hyggelige og informative samlinger for å spre kunnskap, forteller Arne Kristian Løvik Stellander.

Vil hindre nazi-fotfeste

Det var han som tok initiativ til å forme gruppen Felles Front mot nazisme i Moss.

– Vi ønsker at 2. verdenskrig og masseutryddelsen som foregikk da aldri skal glemmes. Det gjør vi gjennom å spre kunnskap om 2. verdenskrig, jødehatet og holocaust, noe som Den Nordiske Motstandsbevegelsens (DNM) benekter har skjedd.

– Opplever du at det er mange jødefiendtlige holdninger i Moss eller Østfold i dag?

– Nei. De er marginale. Men de forsøker å få et fotfeste her. Det vil vi gjøre noe med, svarer han.

LES OGSÅ: Ordførere markerer motstand mot nazistene

Håper noen vil bytte side

Han forteller at arrangementet kommer som følge av det han kaller en svært vellykket og hyggelig motdemonstrasjon mot DNMs markeringer i Moss lørdag 27. oktober.

– Vi ønsker å fortsette den jobben vi har startet, sier han.

LES OGSÅ: Mellom 40 og 50 på nazitreff i Fredrikstad

Dette blir det første arrangementet deres, etter at de formet gruppen den 25. september. Stellander forventer ikke noen motreaksjoner på aktiviteten deres.

– Det er mulig de skriver noe på hjemmesiden sin, men ikke noe mer. De vil nok kalle meg for en landsforræder eller noe, men det tåler jeg, sier han.

Han har et håp om at deres arbeid vil lede personer ut av det nazistiske miljøet.

– Jeg tror ikke holdningene deres stikker like dypt i alle medlemmer. Jeg håper vi kan få noen av dem til å tenke seg om, sier han.

LES OGSÅ: Her går grensen for ytringsfrihet

Mer fra Dagsavisen