Nyheter

1 av 5 vender tilbake til voldelige hjem

I løpet av ett år har antall henvendelser til Krisesenteret i Moss økt betraktelig. Et klart flertall av kvinnene og barna som ber om hjelp er av utenlandsk opprinnelse.

I løpet av 2017 hadde de 17 prosent flere beboere og 27 prosent flere dagbrukere, sammenlignet med året før. Nesten halvparten (48 prosent) av kvinnene som oppsøker Krisesenteret ønsker ikke å anmelde forholdet.

– Vi ønsker selvfølgelig at en mann som har gjort noe kriminelt blir straffedømt, men det er ikke alltid så lett. Mange kvinner blir trua og tør ikke å gå til anmeldelse. Det er veldig vanlig, forteller daglig leder Grete Mørch.

Har kommet tilbake tre ganger

Krisesenterets ferske årsrapport viser også at 21 prosent av kvinnene som har blitt utsatt for vold vender tilbake til voldsutøver etter oppholdet på krisesenteret.

– Er det fordi problemet da har løst seg?

– Dessverre ikke. Det er mest fordi man er så knyttet til personen, enten økonomisk eller med hensyn til familien, svarer Mørch.

– Er det personer som ender opp tilbake hos dere igjen?

– Veldig ofte, nikker hun.

– Mange kommer tilbake etter ett års tid. Så to år. Etter den tredje gangen har de vanligvis fått nok, legger lederen til.

Takknemlig for tilbudet

Hele 62 prosent av kvinnene som oppsøkte Krisesenteret i Moss i fjor var av utenlandsk opprinnelse. Mørch tror det kommer av at de ofte ikke har et stort nettverk av venner eller familie som de kan benytte seg av, hvis de havner i et voldelig forhold.

Én av dem er en kvinne i 40-årene, som opprinnelig kommer fra et land i Midtøsten. Hun skryter uhemmet av hjelpen Krisesenteret har gitt henne, og er svært glad for at tilbudet finnes.

– De er veldig flinke og hjelper meg med alt. De er som en familie for meg. Jeg føler meg veldig trygg her, forteller hun.

Kvinnen har vært beboer ved Krisesenteret i Moss over tid. Om ikke lenge planlegger hun å flytte ut.

– Da ønsker jeg å komme tilbake hit, kanskje for å bake dem en kake, smiler hun.

Sinte menn på besøk

Antall alvorlige saker har også økt i løpet av 2017. Dette inkluderer tilfeller der beboere blir utsatt for drapstrusler og forsøkt sporet opp eller overvåket. Et konkret eksempel på overvåking er saken Dagsavisen Østfold skrev om tidligere denne måneden, der en mann fra Fredrikstad plasserte skjulte kameraer i familiehjemmet. Dette for å forsikre seg om at kona ikke var utro.

– Det er gjennomgående mye kontrollvirksomhet. Det er bare oppfinnsomheten og kunnskapen som setter en stopper for det, sier Mørch.

De ansatte ved Krisesenteret i Moss har blant annet opplevd at biler som tilhører tidligere ektefeller eller partnere, følger etter beboere når de har gått ut fra krisesenteret for å ta seg en kort gåtur. Det har også hendt at sinte menn har fysisk dukket opp på senteret og ringt på, til tross for at de har en skjult adresse. Da blir politiet kontaktet. Mørch understreker at sikkerheten til beboerne og de ansatte alltid står i fokus, og brukerundersøkelser blant beboerne gir et klart svar på at alle føler seg trygge der.

LES OGSÅ: Her blir flest ansatte i Moss kommune utsatt for vold

Mer fra Dagsavisen