Han sådde ideen og startet produksjonen av urkornet svarthavre på Tveter gård i Østfold tilbake i 2014. Siden da har pilen bare pekt oppover. Det gjør den også i år.
– Det går helt fantastisk. Vi selger som bare det, og ser ut til å tredoble salget sammenlignet med i fjor, sier Våler-bonden.
Kaller det et eventyr
Han ønsker ikke å kommentere tall i rene kroner, men at det er innbringende er det ingen tvil om. Havren ble først solgt hos Meny i Moss. Nå selges den i over 400 butikker på landsbasis, og snart blir havren også en del av butikkjeden Lifes sortiment. Det betyr rundt 100 utsalgssteder til, forteller Anstensrud.
– Det er strålende. Dette har vært et eventyr så langt, som det har vært utrolig artig å være med på, sier han.
Vil selge det i utlandet
I dag er åtte personer med på laget for å produsere svarthavren og for å besvare den økte etterspørselen, ifølge Anstensrud.
– Jeg synes det er en viktig del av dette her, at vi sammen får lov til å lage produkter som vi tar med oss helt til butikken, sier han.
Bonden har også ønsker om å utvide ytterligere.
– Vi har tro på at vi kommer til å lage en eksportindustri av dette her. Dette er et produkt som er unikt også på verdensbasis. Jeg tror dessuten havren vil holde verdenskvalitet, sier han.
Utlendinger har allerede fått smake på den urnorske havren. I april begynte nemlig Hurtigruten å servere den på alle sine skip.
– Verdens sunneste
Anstensrud svarer følgende på hva som er årsaken til suksessen:
– Jeg tror det i første rekke handler om smaken. Har du først smakt havregrynet vårt er det ikke lett å prøve noe annet etterpå. Samtidig er det ikke hver dag det skjer noe voldsomt nytt på havremarkedet. Det at det kommer et gryn som er laget på en annen måte er spesielt. Dessuten har den litt mer mettet fettet og mindre karbohydrater enn vanlig. Vi har sagt at den er kanskje verdens sunneste havregryn, og jeg mener jeg har ordene mine i behold.
Tester ut nye produkter
Produsenten, med det passende navnet Den Sorte Havre, har i våres også spredt svarthavren til andre produkter. Havren finnes nå i en urkorngrøt laget av selskapet Quini. Produktet blander svarthavre og quinoafrø.
– Den har vi veldig tro på, sier Anstensrud.
Den Sorte Havre har også utvidet sitt eget sortiment til å inkludere svarthavre i såkalt steel cut-format. Dette er havregryn på amerikansk vis, hvor grynene ikke er valset, men kuttet med kniver.
– Den har økt på. Nå selger vi nesten like mye steel cut som lettkokt havre, sier bonden.