Nyheter

Ap-veteranen Erik Roth Nilsen er død

– Det er et stort tap for Moss by og for vårt parti at Erik Roth Nilsen (71) nå har gått bort. Det sier leder Shakeel Rehman i Moss Arbeiderparti. Bypatrioten og den ideologisk skarpe sosialdemokraten, Erik Roth Nilsen, døde natt til fredag, etter en tids sykdom.

– Erik hadde en enorm kompetanse og erfaring som han gladelig delte med politiske kolleger, enten de var medspillere eller motstandere. Han var en mentor for mange av våre yngre medlemmer, og jeg er svært glad for at jeg fikk gleden av å jobbe politisk sammen med ham gjennom flere år, sier Shakeel Rehman.
Ordfører Tage Pettersen sier at det var trist og tungt å få beskjed om Erik Roth Nilsen bortgang.
– Hvordan var Erik som politisk motstander?
– Vi representerer hvert vårt parti, men jeg så ham mer som en medspiller som hele tida var opptatt av Moss sitt beste ved å se framover gjennom historiske øyne. Ser du bort fra det politiske så vil jeg si at han var verdikonservativ. Det vil si at han ønsket å forandre for å bevare det historiske. Jeg vil karakterisere Erik som en venn. Det politiske Moss blir nå mindre fargerikt. Med Erik forsvinner mye historie og mange gode politiske innspill. Det skal bli litt rart å planlegge byjubileet i 2020 uten at Erik er der med sine gode innspill, sier Tage Pettersen (H).

Brennende engasjement

Lillebror, Jon Roth Nilsen, forteller at Erik var flasket opp med politikk. Faren var tillitsvalgt ved Cellulosen, og Erik ble tidlig med i AUF.
– Han hadde et brennende engasjement for et solidarisk velferdssamfunn. Det var et varmt befestet grunntrekk som han aldri gikk på akkord med, sier Jon Roth Nilsen.
Erik engasjerte seg i både internasjonale, nasjonale og lokale spørsmål. Som aktiv AUFer i ungdomstiden deltok han i aksjoner mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Han var på ja-siden i EU-striden, og som godt voksen politiker demonstrerte han mot den voksende biltrafikken som blant annet kommer fra Bastøferja. - Vi vokste opp i arbeiderstrøket på Krapfoss, og Erik var med i guttemusikken og i Østre Arbeidersamfunn. Vi hadde mange friske diskusjoner på hjemmebane. Særlig under EU-stridene. Erik fikk sentrale verv på ja-siden, mens jeg gjorde det samme på nei-siden. Erik definerte seg som sosialdemokrat, mens jeg kaller meg sosialist. Men vi hadde likevel ingen problemer med å være medlemmer i det samme Arbeiderpartiet, sier Jon Roth Nilsen.

- En ideolog

Eirik Tveiten (Rødt) ble trist da han fikk høre om Erik Roth Nilsens bortgang.
– Nå har vi mistet en av de få politikerne som debatterte på ideologisk grunnlag i bystyret. Samtidig var han en av dem som hadde klokkertro på at det var mulig å videreføre Moss som en moderne framtidsby. Han var levende opptatt av 300-årsjubileet i 2020. Og han trakk de historiske linjene tilbake i tid slik at det skulle bli mulig å lage et byjubileum som pekte framover, samtidig som kulturarven ble tatt vare på, sier Tveiten.

Lærling i Moss Dagblad

Som ung var Erik Roth Nilsen var journalistlærling i Moss Dagblad, og ble senere journalist i LO-organet Fri Fagbevegelse. Han var også en pådriver for å etablere «Nye Moss Dagblad» i 2014. Erik har vært personlig rådgiver for tidligere LO-leder Tor Halvorsen, og for Ap-politiker Odvar Nordli, som senere ble statsminister i Norge. Erik fikk en sentral jobb i det LO-eide forsikringsselskapet Samvirke, og Samvirkeengasjementet førte ham til stillingen som informasjonsdirektør i det svenske forsikringsselskapet Folksam, som var et søsterselskap til Samvirke.

En siste hilsen fra ordføreren

Ordfører Tage Pettersen la ut denne nekrologen da han fikk beskjed om Erik Roth Nilsens bortgang:

"Vår alles Erik Roth Nilsen sovnet inn i natt etter en periode med en skrantende helse. Det var en trist og tung beskjed å få!

Erik møtte i sitt siste bystyremøte 27. februar og var som vanlig på talestolen. Han møtte også i MISA sitt møte 8. mars. Jeg snakket med han siste gang for to uker siden mens han lå på sykehuset. Han var da sliten, men fortsatt opptatt av politikk og helt konkret manøvrer...ingsreglementet for Vansjø som han ville drøfte med meg.

Erik var som meg Krapfoss- og Vansjøgutt. Jeg vet ikke om det var medvirkende til at vi tidlig fikk veldig god kontakt. Men etter å ha drevet med politikk sammen med han siden 2003 vil jeg karakterisere han som en venn. Jeg ble i dag spurt om jeg ville si noen ord om han som politisk motstander. Jeg svarte da at jeg tvert i mot så på han som en medspiller. En medspiller som hele tiden var opptatt av Moss sitt beste gjennom å se fremover gjennom historiske øyne. Ser du bort fra det politiske så vil jeg si at han var verdikonservativ - dvs han ønsket å forandre for å bevare det historiske.
Alle har vi hatt et forhold til Erik. Mange bystyremedlemmer har gjennom tidene ledd eller ristet litt på hodet når Erik alltid startet sine innlegg med et tilbakeblikk på 50-, 60- og 70-tallet. Ofte rakk han ikke å komme til poenget der han gikk seg bort i historien. Men det var han og slik han var - og det var den Erik vi viste å sette pris på.

Det politiske Moss er nå fattigere og mindre fargerikt. Med Erik forsvinner mye historie og mange gode politiske innspill. Det skal bli litt "rart" å planlegge byjubileet i 2020 uten at Erik er der med sine gode innspill.

Mine tanker går i dag til Eriks famille, venner og politiske kollegaer. Jeg lyser fred over Erik Roth Nilsens minne."

Mer fra Dagsavisen