Nyheter

Naboene på Refsnes må vente

– Vi har ikke klarlagt ansvarsforholdene ennå. Hittil har vi konsentrert oss om sikkerheten og forholdet til de naboene som er blitt rammet av setningsskader på eiendommene sine, sier adm. direktør Vegard Sundby i EVR Norge AS.

Tre naboeiendommer har fått setningsskader i forbindelse med boligutbyggingen. Beboerne måtte flytte ut. Familien i Mellomfaret 13A har nå fått klarsignal til å flytte tilbake, mens de to andre familiene fortsatt må avvente situasjonen.
– Vi har tatt flere prøver av grunnforholdene på naboeiendommene, og får de endelige svarene om noen dager. De foreløpige undersøkelsene tyder på at det ikke er gjort dramatiske funn. Det er blant annet ikke spor etter kvikkleire.
– Ble grunnforholdene på naboeiendommene undersøkt før byggingen ble igangsatt?
– Nei. Grunnforholdene på selve byggetomta ble grundig undersøkt. Men det er ikke vanlig at naboeiendommer blir sjekket på samme måte, sier Vegard Sundby.

Ansvarsforholdene

Det er Refsnes Gods Eiendom AS som er byggherre. EVR Norge AS er leid inn av byggherren for å drive prosjektet, mens Refsnes Gods Eiendom har gitt Backe Østfold AS totalentreprisen for bygg, grunn og fundamenter i byggeprosjektet. Det innebærer at Backe Østfold står for prosjektering og utføring. Det skal bygges 28 leiligheter i terrasseblokker på det som tidligere var parkeringsområdet for Refsnes Gods.
– Blir det en tvist mellom Refsnes Gods Eiendom og Backe Østfold for å avklare hvem som sitter med ansvaret for feilene som har oppstått?
– Det kommer helt klart til å bli et etterspill. Men vi avventer den diskusjonen til vi kjenner svarene på prøvene som er til geotekniske undersøkelser. Og til vi har avklart forholdene til de naboene som dessverre er blitt kraftig berørt med skader på boligene sine, sier Sundby.

– Venter en beklagelse

Det var en lang og hard politisk debatt om boligprosjektet på Refsnes før det ble endelig vedtatt. Utbyggingsplanene ble opprinnelig møtt med en storm av protester, og utbygger ble blant annet bedt om å senke høyden på blokkene. Utviklingen i høst har fått den politiske debatten til å blusse opp igjen. Tomas Colin Archer (Ap) mener fortsatt at ordfører og rådmann må beklage at bystyret ikke fikk all tilgjengelig informasjon om byggeprosjektet. Selv om kommunalsjef Jens Terkelsen har laget en redegjørelse som frifinner kommunens saksbehandling, mener Archer at saken ikke ble tatt alvorlig nok.
Leder Arild Svenson (Frp) i teknisk utvalg mener imidlertid at administrasjonen har gitt korrekt informasjon, og at den politiske behandlingen har vært krevende, men riktig.
– Det er forferdelig at naboer kanskje må flytte fra boligene sine. Men dette er nå en sak mellom byggherren og de berørte naboene, sier Arild Svenson.  

Mer fra Dagsavisen