Nyheter

Hyller deres tapte arbeidsplass

Det gode samholdet er et av temaene i den nye boka om TrioVing og Vingcard. Da er det kanskje naturlig at fem tidligere ansatte har gått sammen for å skrive den.

Mandag ble boken «Livet på Låsen» lansert. Det er femte bok i serien med arbeidsminner fra industribedrifter i Moss, og i år er det historier fra TrioVing og VingCard som fortelles.

Den baserer seg på personlige fortellinger fra forfatterne Aud Christiansen, Odd Jul Hansen, Terje Casper Halvorsen, Willy Mørkhagen og Arvid Kristoffersen, som har til sammen 217 års fartstid som TrioVing- og VingCard-ansatte.

Viktig hjørnestein

Christiansen, som er bokas redaktør, jobbet der i 37 år.

– Det var en fantastisk arbeidsplass. Jeg vil si den var like viktig for Moss som Cellulosen, forteller hun.

På det meste hadde bedriften over 500 ansatte. Ifølge Christiansen var det ikke uvanlig å se tre generasjoner familiemedlemmer jobbe der.

– Når du har så mange ansatte i en bedrift, og du regner med alle deres familiemedlemmer og bekjente, blir det mange som har hatt et forhold til TrioVing, sier hun.

Medmenneskelighet i fokus

Boka tar for seg livet på denne arbeidsplassen.

– Det som skiller denne fra de andre bøkene i serien er at vi kun har tatt med det som skjedde på arbeidsplassen på Høyda, og ikke så mye fra privatlivet.

Hun har, i likhet med de andre forfatterne, et nært forhold til fabrikken. Det gode samholdet blir også tatt opp i boka.

– «TrioVing-andan» var noe vi var kjent for. Det handlet om medmenneskelighet og at man bryr seg om hverandre. Det var veldig viktig på TrioVing.

– Hvorfor det?

– Jeg tror det kom helt fra Rosenvinges tid. Han var en meget sosial, men sjenert, person. Han brydde seg veldig om de ansatte, svarer hun.

Ville bevare historien

De fem forfatterne startet med å skrive boka rundt årsskiftet. Allerede i begynnelsen av mai var de ferdige.

– Det var veldig intensivt. Boka er på 149 sider, så det var mye arbeid, men alle har vørt veldig gira på å få dette til sammen, forteller redaktøren.

Hun understreker at de ikke bare har gjort dette for deres egen del, men også for alle andre som har en interesse av byens historie og bedriftsbakgrunn.

– Vi synes det ville vært trist hvis historien ikke ble tatt vare på, sier hun.

Mer fra Dagsavisen