Nyheter

Torvet var sentral møteplass

På samme måte som store metropoler som Madrid, Roma og London har sine velkjente plasser med direkte handelsvirksomhet, er Østfoldbyenes handel blitt bygd opp med torvet som sitt midtpunkt.

Skrevet av: Paul Norberg

Vestsiden torv i Fredrikstad hadde en livlig trafikk helt tilbake til 1840-tallet. Da kom bøndene til handelstorvet og tilbød sine jordbruksvarer. Halden torv kan vise til en dramatisk historie med påsatt brann og et drap tilbake i 1855. Mens 1000-årsjubilanten Sarpsborg var ekstra stor på det, og planla å bygge hele tre torv i 1839. Gamle Sarpsborg ble nedlagt som by etter svenske herjinger i 1567. Byen hadde tidligere hatt bystatus, og fikk tilbake denne statusen i 1839. For øvrig til sterke protester fra byrival Fredrikstad, som dermed mistet verdifulle privilegier. Hvorvidt dette var starten på den klassiske feiden mellom de to byene vites ikke, men kappestriden mellom Sarpsborg og Fredrikstad er i alle fall ikke av ny dato. Et av de tre torgene i Sarpsborg ble bygd ved Turkerød, som også er det nåværende torget i byen.

Selv har jeg noen vage minner av det som ble kalt Nedre Torv i Moss. Her var det vanligvis livlig torvhandel, og på 17. mai ble det arrangert leker for barn der. En av de mest populære lekene var pølsespising. Pølsene ble hengt opp i en tråd, såpass høyt at vi så vidt rakk opp til dem ved å stå på tå. Så var målet å spise hele pølsa raskest mulig. Jeg husker også at russepresidenten fikk holde sin 17. mai-tale på Nedre Torv. I 1962 var den senere Moss Avis-journalisten Finn Saugestad leder for rødrussen. Og han var nok den siste russepresidenten som talte på Nedre Torv. For i 1963 ble det bygget parkeringsplass over torvet, i forbindelse med at de to store forretningsbyggene Domus og EPA ble oppført. Området fikk da navnet Domustorvet, et navn mange fortsatt bruker om parkeringsområdet som i dag er tilknyttet Amfisenteret.

I 1853 ble det bygd en «veiebod» øverst rett ved Nedre Torv i Moss, der Torvgården nå ligger. Denne byvekta ble kjent som "Høyvekta på Moss". Bøndene veide sine høylass der, og det hendte at de lot hestens bakbein stå på vekta. Derfor ble det sagt at hvis ei klokke gikk galt, så «gikk den etter høyvekta på Moss». Høyvekta på Moss var i mange år et begrep for unøyaktighet. Opprinnelig var det slik at alle kjøpsteder måtte ha en vekt for å veie forbruksvarer som ble ført inn i byen, blant annet av bøndene i omlandet. Dette kom av Konsumpsjonsskatten, som gjaldt fra 1680 til 1826 (dette var datidens omsetningsskatt). Høy som skulle brukes av byens kuer og hester, måtte veies, og dette førte til navnet «Høyvekta». Etter bybrannen i 1881 ble Basarbygningen bygget og handelstorvet flyttet til den åpne plassen foran bygningen. Her foregikk torvhandelen fram til 1931, da handelen flyttet til Nedre Torv.

I forbindelse med oppgraderingen av den åpne plassen utenfor Moss kirke, er det nå lagt opp til at det på nytt skal bli torvhandel i Moss fra 2017. Da blir ringen på en måte sluttet. For det første torvet som er omtalt skriftlig er Kirketorvet, som kommunen kjøpte av Kirken i 1780 for at byen skulle få en markedsplass. Det lå ved siden av korskirken fra 1779.

Jeg skal i en senere byhistorisk artikkel fortelle mer inngående om dramatikken i Halden, da bakermester Løken ble drept. Dette skjedde i etterkant av en alvorlig brann, som var ødeleggende for alle bygningene som vendte ut mot torget.

I denne omgangen vender vi oss i retning Fredrikstad. Nærmere bestemt til Kongens torv i Gamlebyen. Kongens torv ble anlagt etter den store bybrannen i 1672. Torvet ble bygget ved at man beskar de fire omkringliggende kvartalene i hvert hjørne. Bygårdene som forsvant under disse arbeidene tilhørte byfogd Niels Nielssen Biering, borgerne Lars (Lauritz) Nielssen Tyrholm, Anders Simensen og Karen, Harald Hanssens enke, som derved måtte flytte. Det ligger i krysningen mellom Kirkegaten og Torvgaten. Flere sentrale bygninger er plassert rundt torvet, som Infanterikasernen fra 1787, Det gamle rådhuset fra 1784, og Djonkegården.

Kongens torv erstattet det gamle torvet som til da hadde vært plasset sør for kirken. Det nye torvet ble nå liggende mer sentralt i byen, i motsetning til det eldste torvet som var anlagt før festningen. Byggingen av vollene førte riving de ni sørligste kvartalene i byen. I forbindelse med gravearbeider i 2006 ble det avdekket gamle bygningsrester på Torvet. Utgravningene viste at det var rester av bebyggelsen fra før 1672. Blant annet ble det funnet deler av hus med hollandsk teglstein, deler av en brønn og gammel brulegging. Sentralt på Torvet står i dag statuen av kong Fredrik II, utført av bildehoggeren Vilhelm Rasmussen. Statuen ble avduket i forbindelse med Fredrikstads 350-årsjubileum i 1917. På torvet står også gapestokken. Her ble syndere satt til offentlig straff på Kongens torv.

Gapestokk ble særlig brukt på 1700-tallet som straff for mindre lovovertredelser. Den ble formelt innført i Christian Vs Norske Lov av 1687, særlig som straff for usømmelig tale og oppførsel eller for å tvinge fram betaling av bøter. Den vanligste typen gapestokk i Norge var en stokk med halsklave. Denne kan være identisk med en «kak», et navn som særlig ble brukt når man kombinerte ydmykelsen med pisking, såkalt kakstryking. Gapestokken i Fredrikstad hadde hull til hals og håndledd. Det er dette som er den egentlige gapestokk. Denne type gapestokk var også mest vanlig i norske byer.

Gapestokken i Moss var for øvrig den siste gapestokken som var i bruk i Norge. Den ble benyttet siste gang 31. oktober 1840, lenge etter at alle andre byer hadde sluttet med å straffe folk med gapestokken. Henrik Wergeland skrev anonymt et nidvers om hendelsen, under psevdonymet «13 + 2». Det medførte at gapestokken ble fjernet, og 17. mai 1848, ble bruk av gapestokk avskaffet for godt i Norge.

Mer fra Dagsavisen