Nyheter

Krever klare miljøregler

Mosseordfører Tage Pettersen har bedt miljøministeren om en avklaring rundt det han betegner som en miljøutfordring av nasjonal karakter.

I øyeblikket er ikke Norge beskyttet mot at sprengmasser med forurensende innhold kan bli brukt på en miljøskadelig måte, påpeker ordføreren, som mener det trengs et tydeligere regelverk.

Godkjent i Drammen

Bakgrunnen er at Moss Havn er blitt anmeldt av Fylkesmannen i Østfold for ulovlig miljøforurensning i forbindelse med utfylling av Værlebukta. Paradokset er at to andre fylkesmenn har godkjent dumping av de samme massene med sprengtråder og plastfibre.

Sammen med opposisjonsleder Hanne Tollerud (Ap) har derfor Høyre-ordføreren sendt et brev til partifelle, klima- og miljøminister Vidar Helgesen. I brevet tar de to opp behovet for en oppklaring rundt hvem som har lov til å dumpe hva og hvor.

«Vi vet at man i Holmestrand har deponert én million kubikkmeter med tilsvarende masser som i Moss, med godkjenning fra Fylkesmannen i Vestfold. Og nå tar Drammen Havn, med godkjenning fra Fylkesmannen i Buskerud, imot massene Moss inntil videre har takket nei til. Ser vi på strømningsforholdene i Oslofjorden vil man fort se at eventuell forurensning fra disse massene driver utover i fjorden», skriver de to i brevet til statsråden.

Les også: Moss Havn etterforskes for miljøkrim

Uklart regelverk

Pettersen avviser overfor Moss Dagblad at han er provosert over ulik behandling fra ulike fylkesmenn, men sier:

– Saken forteller oss at det er ulik behandling fra ulike fylkesmenn, og det er en utfordring at de tre følger opp saken på ulikt vis. Det må bety at regelverket er for uklart, og i en miljøsammenheng er det selvsagt uheldig, sier ordføreren.

Han uttrykker bekymring overfor statsråden, og ber ham om å ta grep.

«Dette representerer en miljøutfordring av nasjonal karakter. Med bakgrunn i dette anmoder vi statsråden om å se på hvordan masser kan deponeres, krav til renhet i denne type masser og metodene som brukes ved denne type store sprengningsarbeider», heter det videre i brevet.

Pettersen utdyper overfor Moss Dagblad:

– Norge er et land under utbygging. I ulike prosjekter må enorme masser sprengstein deponeres i nær framtid. Det overordnede fokuset fra vår side er å unngå at vi skader miljøet ved senere anledninger, sier han.

Les også: Drammen Havn kan bli anmeldt

– Ser utfordringen

Allerede for en drøy uke siden startet dialogen mellom ordføreren og ministeren.

– Vi hadde en dialog på sms, der Helgesen ga uttrykk for at han ser den samme utfordringen som vi ser, forteller ordføreren.

Til Moss Dagblad sier statsråden at han må få mer tid til å vurdere innholdet i brevet, og at han ikke kan kommentere en politianmeldelse.

Les også: (P)last til besvær

Mer fra Dagsavisen