Nyheter

Moss Havn etterforskes for miljøkrim

Avhengig av etterforskningen risikerer Moss Havn å bli ilagt bøter på flere hundre tusen kroner for dumping av plast i Værla.

Av Martin Næss Kristiansen, Marie de Rosa og Paul Norberg

Det ble kjent i forrige uke at Fylkesmannen i Østfold anmelder Moss Havn. Årsaken er brudd på vilkår i tillatelsen som ble gitt tidligere i år til å dumpe steinmasser i Værlebukta. Det ble tidlig avdekket at massene inneholdt sprengtråder og plastfibre.

– Vi har anmeldt i henhold til forurensningslovens paragraf 7, som går på ulovlig forurensning, sier miljøverndirektør Karsten Butenschøn hos fylkesmannen til Moss Dagblad.

Les også: Fylkesmannen anmelder Moss Havn

– Svær opprydding

Etter det Moss Dagblad erfarer på bakgrunn av opplysninger fra flere kilder, risikerer foretaket Moss Havn en bot på flere hundre tusen kroner dersom etterforskningen gir resultater som viser at loven er blitt brutt.

– Så lenge det er et foretak og ikke enkeltpersoner som anmeldes, er det bøter som er mest relevant. De kan bli høye når det gjelder et foretak. Vi har eksempler på bøter i millionklassen, men da skal det selvfølgelig være snakk om svært alvorlige handlinger, sier professor Jørn Jacobsen ved Det juridiske fakultet på Universitet i Bergen (UiB).

På senhøsten i fjor ble til sammenligning Statens vegvesen ilagt et forelegg på 450.000 kroner fordi plast havnet i sjøen i forbindelse med byggingen av fastlandssambandet Ryfast i Stavanger.

Leder Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet kjenner ikke saken i Moss godt nok til å ville ha en formening om straff, men slår fast:

– Blir de funnet skyldig, har de i tilfelle en svær opprydding foran seg. I Stavanger måtte vegvesenet rydde opp hele dritten, sier han.

Les også: Sender rydderegningen til Moss Havn

Skjerpet lovgivning

Det har ifølge UiB-professor Jacobsen vært økt oppmerksomhet rundt miljøkriminalitet i strafferetten, og på mange områder har det ført til en skjerpet holdning. Det bekrefter også avdelingsleder Hans Tore Høviskeland i Økokrim, som foreløpig ikke er koblet inn i saken:

– Høyesterett har flere ganger i senere tid kommet med uttalelser som gjør at miljølovgivningen er blitt vesentlig skjerpet, sier han.

Styreleder Gretha Kant i Moss Havn KF har ennå ikke sett detaljene i anmeldelsen.

– Jeg føler meg rimelig trygg på at vi har håndtert ting i henhold til lover, regler og tillatelser på det tidspunktet utfyllingen startet, sier hun.

Miljøverndirektør Butenschøn er av flere blitt kritisert for å handle for tregt mot havna.

– Det gikk fire timer fra vi fikk vite om ulovlig dumping til vi kom med et vedtak om stans.

– Burde anmeldelsen kommet tidligere?

– Når vi som myndighet skal levere en anmeldelse er det mer omfattende og tidkrevende. I tillegg må du ta med sykdom og ferier, svarer han.

Vanlig praksis i foretaksstraff er at Statsadvokatene ilegger bøter når de har fått resultatet av etterforskningen oversendt. Deretter kan foretaket nekte å vedta boten, men må da ta kampen videre til rettsapparatet.

Les også: Flesker til mot flertallet

Mer fra Dagsavisen