Nyheter

Drammen Havn kan bli anmeldt

Moss Havn er anmeldt av Fylkesmannen etter utfylling med masser som inneholder plastbiter. Fylkesmannen i Buskerud har ikke avgjort om de vil anmelde Drammen Havn etter tilsvarende utslipp.

Bilde 1 av 2

Massene som Moss Havn er anmeldt for å ha brukt er levert av Gol-firmaet T. Engene AS, og kommer fra Jernbaneverkets anlegg med Follobanen og masser fra Oslo kommunes anlegg på Bekkelaget. Ved sistnevnte brukes sprøytebetong med armering av plast, som etterlater bitte små plastfibre det ikke er mulig å plukke opp.

I april i år slo Fylkesmannen i Østfold alarm om dette plastavfallet og store biter av sprengningstråd som ble liggende i vannet ved Moss. Også i Drammen hadde steinmasser fra samme firma allerede gått i vannet, og Fylkesmannen i Buskerud påla Drammen Havn midlertidig stans i arbeidet.

Les også: Moss Havn etterforskes for miljøkrim

Lenser

– Vi fikk vite om plastarmeringsfibrene etter at tre lass var dumpet i Drammen. De fikk starte opp på nytt på vilkår at de ikke bruker denne type masse. Dessuten må de ha mottakskontroll så de kan stanse nye utslipp, sier fagsjef Hilde Sundt Skålevåg hos Fylkesmannen i Buskerud.

For to uker siden gjenopptok Drammen Havn utfyllingen, forteller havnedirektør Einar Olsen.

– Konsulenter har undersøkt området til lands og til vanns og funnet at vi ikke har det samme problemet som Moss, vi har vel ikke mottatt så mye av den type masser. Nå tar vi ikke imot masser med armeringsplast, og taubåten som kommer halvannen gang i døgnet dumper masser i lenser rundt lekteren. All synlig plast fanges opp med håv fra to båter, sier Olsen.

Det er leverandøren T. Engene AS som står for rensingen og metoden er forhåndsgodkjent av Fylkesmannen både i Buskerud og Vestfold.

– Mens Moss ligger ved hovedleden til strømmen ligger Drammen i en lukket fjord, og dette fungerer hos oss, sier Olsen, som har bestilt en evaluering i månedsskiftet september/oktober. Denne fasen av arbeidet er en motfylling hundre meter utenfor Holmen, som skal ligge på sjøbunnen på yttersiden av den fremtidige utvidelsen av øya. Jobben er etter planen ferdig i november.

Kan få følger

Selv om Havna rettet seg etter pålegget da de fikk det, kan den tidligere praksisen få følger.

– Vi har nå fått en rapport som sier noe om miljøkonsekvensen av det som skjedde. Den er vi ikke ferdig med å vurdere, opplyser Skålevåg.

– Vil dere anmelde Drammen Havn, slik Moss Havn er blitt?

– Det vil jeg ikke utelukke, sier hun.

Mer fra Dagsavisen