Nyheter

Tegner byens rockehistorie

Tom Arne Evensen vil ta vare på historien til rockemiljøet i Moss. Det gjør han én blyant om gangen.

Bilde 1 av 4

På Rockhouse i potetkjelleren på Alby har den lokale musikkentusiasten en fast utstilling med tegninger av blant annet rockere fra Moss. Målet er å forevige miljøet, og Kjell Dahlmann, som driver huset, ønsker å ta vare på historiene.

– Moss er en by med landets fremste rockehistorie, som ingen vet om og ingen tar vare på – utenom oss, sier han.

Ansikter fra rockemiljøet

– Tegne har jeg gjort siden jeg var guttunge, den gangen med blyant og tusj. For å bli en god portrettegner, må du holde på en stund, forteller Evensen.

Han ferdigstiller for tida samlingen med sentrale ansikter fra rockemiljøet i Moss. Selv var 66-åringen aktiv både på 60-tallet og 80-tallet med bandet The Horrids.

– Det har hele tida vært et vanvittig musikkliv i Moss. Jeg er jo glødende interessert i musikk, og det var et aktivt miljø, hvor jeg fikk kompiser for resten av livet, sier Evensen.

Levende og døde

Selv om han beskriver seg selv som nær venn med alle de avbildede, er det spesielt en person han trekker fram: Georg Ogden.

– Han var en veldig god venn av meg, så det var tøft å tegne. Den siste kvelden han levde var han her på konsert, og jeg serverte han øl, sier kunstneren.

Han forteller at stort sett alle mossingene som er tegnet holder på med musikk fortsatt, men unntak av dem som har gått bort.

Det er riktignok mer enn mossinger på Rockhouse ved Alby. I hele bygget ser man Evensens tegninger av The Beatles, Rolling Stones, Frank Zappa og Bob Marley, for å nevne noen. Dahlmann er dessuten en ihuga Elvis-fan, så store deler av huset er dedikert til den amerikanske sangeren.

Et sju års langt prosjekt

Verkene som er under opphenging på Rockhouse har Evensen brukt flere hundre timer på, og selve huset har vært under utvikling i sju år.

– Det var ingenting her. Ikke vann, ikke kloakk, og man kunne se gjennom veggene, forklarer Dahlman.

Etter at huset åpnet den 13. november i fjor, har pågangen vært stor. Dahlmann forteller et par gjester som vil leie kjelleren at dersom de vil booke 6. mai neste år, må de stå i kø bak fire andre som allerede har spurt.

Huset er åpent på dagtid for besøkende og har konserter omtrent månedlig. Skal man tro Evensen, er potetkjelleren på Alby et populært sted.

– Når det er konserter er det propp fullt hver gang. Det skal være en minnekonsert for Elvis i august, og den er allerede utsolgt. Folk står i kø for å få spille her, forteller han.

Når Evensen ikke tegner, er han ambassadør for sveitsiske Caran d’Ache, som lager male- og tegneverktøy. Der blir hans verk brukt i selskapets internasjonale markedsføring.

– Det er det svært få kunstnere som får oppleve. Jeg har vært heldig, for så god er jeg ikke, smiler han.

Mer fra Dagsavisen