Nyheter

Krever jobber

– Vi ønsker ikke at Østfold skal havne i dragsuget fra hovedstaden. Østfold er en egen region, som trenger flere arbeidsplasser.

Det er stortingspolitiker Ingjerd Schou (H) fra Østfold som på denne måten uttrykker sin frustrasjon over at Østfold stadig vekk blir satt til side når viktige prioriteringer på nasjonalt plan skal vedtas.

– Vepsebol

Med bakgrunn i den kommende nedleggelsen av Moss lufthavn Rygge foreslår Østfold Høyre at både Rygge og Torp utredes som et klimavennlig alternativ til tredje rullebane på Gardermoen.

– Det blir langt billigere å ta i bruk de to rullebanene i Østfold og Vestfold framfor å bygge en ny og dyr rullebane på hovedflyplassen i Norge. Jeg er klar over at et slikt forslag er som å stikke hånda inn i et vepsebol. For det er sterke krefter som vil fortsette utbyggingen av Gardermoen. Men som tillitsvalgte i Østfold må vi nå bruke den oppmerksomheten som Rygge-saken har virvlet opp, til å jobbe hardt for å sikre fylkets interesser og sysselsetting. I tillegg er det et miljøvennlig tiltak å bruke eksisterende rullebaner – framfor å gå i gang med et helt nytt prosjekt på Gardermoen, mener Schou.

– Er det den kommende nedleggelsen av den sivile flyplassen på Rygge som har fått Østfold Høyre til å reagere?

– Den har framskyndet prosessen, sier Ingjerd Schou.

Østfold Høyre har satt som krav at det kommer tiltakspakker i revidert nasjonalbudsjett. Men i Politisk kvarter på NRK fredag ga Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, klar beskjed om at det ikke lå inne slike tiltakspakker til Østfold.

– Ufaglærte skvises

Leder Leif Christensen i Østfold SV er ikke overrasket.

– Når høytlønnede ingeniører mister jobben i Rogaland og Hordaland er regjeringen kjapt ute med tiltakspakker. Når det er høy ledighet blant ufaglærte i Østfold, så foretar ikke regjeringen seg noe som helst. Vi krever nå at regjeringen omsider tar arbeidsløsheten i Østfold på alvor. Fire av fem Østfold-byer har en ledighet som er høyere enn landsgjennomsnittet, og Østfold SV krever at regjeringen kommer med penger som gjør kommunene i stand til å sette i gang tiltak som gir sysselsetting.

– Hva bør prioriteres?

– I Mossedistriktet er det viktig at bygging av riksvei 19 forseres. Regjeringen bør også bidra med penger til bygging av en flerbrukshall på Jeløy. På fylkesplan er det nødvendig å få en sterkere framdrift på bygging av InterCity-banen mot Sverige, sier Leif Christensen.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, har også kastet seg inn i Østfold-debatten. I en pressemelding skriver han at bygging av en ny, moderne jernbane fra Oslo til Göteborg kan gi mange arbeidsplasser. Samtidig som en slik jernbane vil avlaste E6 for mye lastebiltrafikk (se faktaboks).

Mer fra Dagsavisen