Nyheter

Kan ikke garantere rene strender

Forsøpling til tross; Moss Havn vil fortsette å dumpe steinmasser gjennom hele badesesongen. Havnesjefen kan ikke garantere plastfrie strender i sommer.

Bilde 1 av 2

I dag er den store strandryddedagen og i Moss har de frivillige nok å henge fingrene i. Den siste måneden har dumpingen av steinmasser sør for havna ført til at store mengder plasttråder har spredd seg i hele Værlebukta og forsøplet strendene langs kysten (se fakta). Nå har havnesjefen søkt Fylkesmannen i Østfold om å få fortsette dumpingen gjennom hele sommeren – fra 15. mai til 15. september.

En katastrofe, mener varaordfører Benedicte Lund i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Dette vil vi advare mot. At havna får lov til å dumpe steinmasser når hele byen går mann av huse for å rydde vekk plasten, er bare tragisk. Nå har havna fått pålegg om å fjerne så mye av plasten som mulig, men det går ikke an å fange opp alt. Det er forferdelig skammelig at dette skjer, sier Lund.

Leter etter løsning

Det er ikke gått mer enn noen uker siden fylkesmannen fattet et hastevedtak om å stanse tildekkingen av havbunnen på grunn av det uventede plastproblemet. Siden da har havnesjef Øystein H. Sundby satt ut såkalte lenser for å fange opp avfallet. Lensene fungerer imidlertid ikke optimalt, forteller Sundby, som jobber med å finne en mer permanent løsning.

– Uavhengig av om vi får tillatelse fra fylkesmannen eller ikke, må vi finne en bedre løsning. Fram til da er det full stopp, sier han.

Sundby kan likevel ikke garantere at strendene holdes helt fri for plast dersom Moss Havn fortsetter dumpinga i sommermånedene.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å plukke opp plasten, men vi kan ikke garantere at vi får fanget opp alt. Det er ikke mulig, sier Sundby.

Ny klage

Nå begynner situasjonen å bli latterlig, mener Rødts Eirik Tveiten.

– Skal hele livet i Værlebukta måtte lide til fordel for en steinmasse man skal bli kvitt?, spør han.

I likhet med Kallum og Kleberget Vel, klaget Rødt på fylkesmannens vedtak om å tillate utfyllingen i 2014. Saken gikk helt til Miljødirektoratet, som til slutt ga grønt lys til arbeidet. I vedtaket fra fylkesmannen lå det imidlertid inne et forbehold om at utfyllingen ikke skulle skje i sommersesongen.

– Det var jo nettopp for å skåne badelivet og vannaktiviteten i Værlebukta at det ble satt en stopper i denne perioden. Jeg er forundret over at miljøvernavdelingen hos fylkesmannen hele tida går med på å tøye strikken. Søknaden fra Moss Havn er i strid med den første konsesjonen som ble gitt til utfyllinga. Dersom dette går gjennom, må vi vurdere nok en klage, sier Tveiten.

Også leder Kristian Hjortkær Hansen i velforeninga er bekymret for strandlivet.

– Å fortsette arbeidet gjennom sommeren er helt tøvete. Vi vet ikke hvor mye det vil ødelegge strendene. Resultatet kan bli katastrofalt uten at vi vet det. Nå er vi kommet så langt at vi bør være føre var, sier Hansen.

Bading kommer først

Ifølge havnesjef Sundby er det imidlertid ikke plasttrådene som er avgjørende for hvorvidt Moss Havn får fortsette dumpinga eller ikke.

– Det er turbiditeten, altså hvor grumsete vannet blir, som er bakgrunnen for sommerstoppen. Målingene vi har gjort viser at det ikke har vært noen forhøyninger i turbiditeten i forbindelse med dumpinga. Plasttrådene kommer utenom, sier Sundby.

Moss Havn har nå foretatt seks dumpinger av steinmasse og skal deretter i gang med å evaluere hvordan den nåværende metoden for å plukke opp plasten fungerer.

– Uansett er det ikke aktuelt å starte opp igjen 15. mai, sier han.

Ordfører Tage Pettersen (H) har full tillit til at mossingene ikke vil måtte vasse i plast når badesesongen melder seg.

– Jeg er av den oppfatning at strendene selvfølgelig skal benyttes i sommermånedene. Hvis fylkesmannen gir dispensasjon, er vi opptatt av at det skal være mulig å stoppe tildekkingen hvis vi ser at det ikke er mulig å ha kontroll over det som følger med av sprengtråd, sier han.

– Så dere vil sikre dere muligheten til å kunne gripe inn og stanse arbeidet?

– Ja, det vil vi sikre oss. Badesesongen skal trumfe dette her.

Søknaden fra Moss Havn ligger nå ute på høring og vil bli behandlet av fylkesmannen etter høringsfristen 20. juni, forteller rådgiver Ole Martinensen i miljøvernavdelingen.

Mer fra Dagsavisen